Omlet Sissi lub cesarski Kaiserschmarrn

Omlet Sissi
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia austriacka

Składniki:

  • 4 jaja plus szczypta soli
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 40 g masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru do karmelizowania
  • ew. garść rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy rozmieszane żółtka. Całość masy delikatnie mieszamy jednocześnie powoli wsypując mąkę. Jeśli dodajemy rodzynki - wsypujemy je do ciasta razem z mąką. Na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy masło. Wlewamy ciasto i smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód jest przypieczony, łopatką dzielimy omlet na małe kawałki. Posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA