Sałatka z buraczków na ciepło z kozim serem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 1)
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 burak odmiany chioggia (pasiastej)
- 2 białe buraki, obrane i pokrojone w cząstki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól do smaku
- 4-6 owoców dzikiej róży w syropie
- 30 ml soku z kwiatów czarnego bzu lub 50 ml likieru z kwiatów czarnego bzu
- 200 g świeżego koziego sera
Do przybrania
- kwiaty aksamitek lub płatki dzikiej róży
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pasiasty burak pokroić w cienkie plasterki, używając szatkownicy i włożyć do wody z lodem. Cząstki białych buraków smażyć na oleju na średnio rozgrzanej patelni przez mniej więcej 5 minut – powinny być al dente. Posolić do smaku.
Dodać owoce dzikiej róży, wlać sok lub likier z kwiatów czarnego bzu. W przypadku likieru – ostrożnie flambirować buraczki.
Podawać na ciepło z kawałkami koziego sera i plasterkami pasiastego buraka. Przybrać kwiatami aksamitki lub płatkami dzikiej róży.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W