Sałatka z buraczków na ciepło z kozim serem

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 1)
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 burak odmiany chioggia (pasiastej)
- 2 białe buraki, obrane i pokrojone w cząstki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól do smaku
- 4-6 owoców dzikiej róży w syropie
- 30 ml soku z kwiatów czarnego bzu lub 50 ml likieru z kwiatów czarnego bzu
- 200 g świeżego koziego sera
Do przybrania
- kwiaty aksamitek lub płatki dzikiej róży
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Pasiasty burak pokroić w cienkie plasterki, używając szatkownicy i włożyć do wody z lodem. Cząstki białych buraków smażyć na oleju na średnio rozgrzanej patelni przez mniej więcej 5 minut – powinny być al dente. Posolić do smaku.
Dodać owoce dzikiej róży, wlać sok lub likier z kwiatów czarnego bzu. W przypadku likieru – ostrożnie flambirować buraczki.
Podawać na ciepło z kawałkami koziego sera i plasterkami pasiastego buraka. Przybrać kwiatami aksamitki lub płatkami dzikiej róży.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia skandynawska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W