Sałatka z buraczków na ciepło z kozim serem

Sałatka z buraczków na ciepło z kozim serem
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 1)
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 burak odmiany chioggia (pasiastej)
  • 2 białe buraki, obrane i pokrojone w cząstki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • 4-6 owoców dzikiej róży w syropie
  • 30 ml soku z kwiatów czarnego bzu lub 50 ml likieru z kwiatów czarnego bzu
  • 200 g świeżego koziego sera
Do przybrania
  • kwiaty aksamitek lub płatki dzikiej róży

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pasiasty burak pokroić w cienkie plasterki, używając szatkownicy i włożyć do wody z lodem. Cząstki białych buraków smażyć na oleju na średnio rozgrzanej patelni przez mniej więcej 5 minut – powinny być al dente. Posolić do smaku.
Dodać owoce dzikiej róży, wlać sok lub likier z kwiatów czarnego bzu. W przypadku likieru – ostrożnie flambirować buraczki.

Podawać na ciepło z kawałkami koziego sera i plasterkami pasiastego buraka. Przybrać kwiatami aksamitki lub płatkami dzikiej róży.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA