Pizza w stylu Detroit

Pizza w stylu Detroit
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 g świeżych drożdży
  • 450 g wody
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10 g soli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • ekstra oliwa do wyrabiania
Sos i dodatki:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 kule mozzarelli
  • 50 g tartego sera cheddar
  • 100 g plasterków salami pepperoni
  • 2-3 papryczki pepperoni

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać obie mąki i sól. Dobrze wymieszać, aż składniki się połączą. Dodać oliwę z oliwek i ręką w misce podbijać ciasto przez 2-3 minuty, aż zacznie się robić sprężyste.

Naoliwić kawałek blatu i nałożyć ciasto. Następnie szybkimi ruchami uderzać częścią ciasta o blat i nakładać na nie część, którą trzymamy w ręce. Tak wyrabiać ciasto przez jeszcze około 3 minuty. Odstawić na 5 minut, żeby odpoczęło, i czynność powtórzyć przez kolejne 3 minuty.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 12-24 godziny.

Dwie godziny przez pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki. Nasmarować oliwą blachę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm. Nałożyć ciasto na środek blachy i naoliwionymi palcami rozciągnąć ciasto, pracując od środka na zewnątrz. Zostawić ciasto na 10 minut, aby się odstresowało, i ponownie rozciągnąć. Jeśli będzie trzeba, zrobić to nawet cztery razy.

Przykryć blachę folią spożywczą i odstawić na dwie godziny do wyrastania.

Pomidory odsączyć na sicie o drobnych oczkach. Mozzarellę porwać w rękach i również odsączyć na sicie.

Rozgrzać piekarnik do 250ºC.

Na ciasto nałożyć pomidory i połowę plasterków salami, posypać mieszanką serów. Na serach ułożyć resztę salami i posypać posiekanym pepperoni.

Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA