Pizza w stylu Detroit
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 5 (odc. 2)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Pizza, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- Ciasto:
- 2 g świeżych drożdży
- 450 g wody
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 g soli
- 30 g oliwy z oliwek
- ekstra oliwa do wyrabiania
Sos i dodatki:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 kule mozzarelli
- 50 g tartego sera cheddar
- 100 g plasterków salami pepperoni
- 2-3 papryczki pepperoni
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać obie mąki i sól. Dobrze wymieszać, aż składniki się połączą. Dodać oliwę z oliwek i ręką w misce podbijać ciasto przez 2-3 minuty, aż zacznie się robić sprężyste.
Naoliwić kawałek blatu i nałożyć ciasto. Następnie szybkimi ruchami uderzać częścią ciasta o blat i nakładać na nie część, którą trzymamy w ręce. Tak wyrabiać ciasto przez jeszcze około 3 minuty. Odstawić na 5 minut, żeby odpoczęło, i czynność powtórzyć przez kolejne 3 minuty.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 12-24 godziny.
Dwie godziny przez pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki. Nasmarować oliwą blachę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm. Nałożyć ciasto na środek blachy i naoliwionymi palcami rozciągnąć ciasto, pracując od środka na zewnątrz. Zostawić ciasto na 10 minut, aby się odstresowało, i ponownie rozciągnąć. Jeśli będzie trzeba, zrobić to nawet cztery razy.
Przykryć blachę folią spożywczą i odstawić na dwie godziny do wyrastania.
Pomidory odsączyć na sicie o drobnych oczkach. Mozzarellę porwać w rękach i również odsączyć na sicie.
Rozgrzać piekarnik do 250ºC.
Na ciasto nałożyć pomidory i połowę plasterków salami, posypać mieszanką serów. Na serach ułożyć resztę salami i posypać posiekanym pepperoni.
Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź