Pyttipanna
Oceń przepis:
Przygotował:
Dave Myers
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 650 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 1 duża marchewka, pokrojona w półcentymetrową kostkę
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę
- 150 g resztek pieczeni wieprzowej, wołowej lub jagnięcej – mięso pokrojone w kostkę
- 15 g masła
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 150 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- listki z dwóch gałązek tymianku
- 100 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- 30 g suszonych grzybów, namoczonych w 150 ml wrzątku
- Do podania
- 8 dużych jajek
- łyżeczka posiekanego majeranku lub oregano
- konfitura z maliny moroszki
- plasterki marynowanych buraczków
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj duży garnek osolonej wody. Włóż ziemniaki i marchewkę, gotuj 5 min, odcedź.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż boczek i mięso z pieczeni. Smaż na sporym ogniu, aż z boczku wytopi się tłuszcz, a mięso się przyrumieni.
Dodaj masło, a kiedy się rozpuści, włóż cebulę i smaż przez 5 min, regularnie mieszając, po czym dołóż ziemniaki, marchewkę i kiełbasę.
Rozłóż wszystkie składniki równą warstwą i smaż przez 5 min na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i tymianek, smaż przez kolejne kilka minut.
Zlej płyn z namoczonych grzybów, zachowując go na później. Posiekaj grzyby i włóż na patelnię, wlewając 50 ml płynu z ich moczenia. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, trzymaj na ogniu przez kolejne 5 min, tak, by od spodu utworzyła się przysmażona skórka, po czym wymieszaj, zeskrobują przysmażoną warstewkę z dna. Podsmażaj w ten sposób jeszcze parę razy, aż wszystko będzie równo zrumienione. Wyłóż na 6 talerzy, na każdym umieść surowe żółtko. Podawaj posypane majerankiem lub oregano, z konfiturą moroszkową i marynowanymi buraczkami.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż boczek i mięso z pieczeni. Smaż na sporym ogniu, aż z boczku wytopi się tłuszcz, a mięso się przyrumieni.
Dodaj masło, a kiedy się rozpuści, włóż cebulę i smaż przez 5 min, regularnie mieszając, po czym dołóż ziemniaki, marchewkę i kiełbasę.
Rozłóż wszystkie składniki równą warstwą i smaż przez 5 min na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i tymianek, smaż przez kolejne kilka minut.
Zlej płyn z namoczonych grzybów, zachowując go na później. Posiekaj grzyby i włóż na patelnię, wlewając 50 ml płynu z ich moczenia. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, trzymaj na ogniu przez kolejne 5 min, tak, by od spodu utworzyła się przysmażona skórka, po czym wymieszaj, zeskrobują przysmażoną warstewkę z dna. Podsmażaj w ten sposób jeszcze parę razy, aż wszystko będzie równo zrumienione. Wyłóż na 6 talerzy, na każdym umieść surowe żółtko. Podawaj posypane majerankiem lub oregano, z konfiturą moroszkową i marynowanymi buraczkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W