Sałatka z kurczaka z pieczonymi pietruszkami
 
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Przygotowanie:
Składniki:50 ml oliwy z oliwek
4 pietruszki
2 marchewki
2 główki czosnku
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka świeżego estragonu
1 kurczak lub kilka piersi
1 łyżeczka miodu
1 łyżka majonezu
kilka gałązek świeżego tymianku
garść prażonego słonecznika
kilka łyżek masła
pieprz, sól
Przygotowanie:
Zaczynamy od kurczaka. Nacieramy go solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną musztardy. Warto też pod skórę wetknąć odrobinę masła, by nadać pieczonemu ptakowi smaku, aromatu i soczystości. Kurczaka pieczemy do zezłocenia ok. 1 1/2 h w temperaturze 160 C. Piersi krócej ok. 30-40 minut. Pietruszki, marchewki obieramy i rozkrawamy wzdłuż na 4 części. Główki czosnku przekrawamy w poprzek na 2 części. Warzywa pieczemy do miękkości do zezłocenia. Kiedy kurczak i warzywa będą gotowe, przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Pamiętamy, by oliwę dodać jako ostatnią. Sałatkę podajemy w głębokim talerzu wymieszaną z sosem i posypaną ziarnami słonecznika, świeżą natką pietruszki i estragonem.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W