Szaszłyki z kurczakiem i figami

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2 kurze piersi
- pół miarki octu balsamicznego
- pół miarki oliwy
- 2 pokrojone ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 4 przepołowione świeże figi
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Pokroić kurę w kostki o boku 2,5 cm i wrzucić do szklanej miski. Zmieszać ocet i oliwę z czosnkiem i zalać mięso. Zakryć i marynować przez parę godzin, od czasu do czasu przegarniając. W tym czasie namoczyć patyczki w wodzie.
Nawlec mięso i figi na patyczki, na przemian, tak żeby się nie stykały. Najlepiej wygląda, kiedy szaszłyk składa się z trzech kawałków. Grillować z obu stron, żeby dopiec mięso, ok. 10 minut.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Nawlec mięso i figi na patyczki, na przemian, tak żeby się nie stykały. Najlepiej wygląda, kiedy szaszłyk składa się z trzech kawałków. Grillować z obu stron, żeby dopiec mięso, ok. 10 minut.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W