Semla
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
Składniki:
- 20 g drożdży
- 200 g mleka
- 350 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 70 g cukru
- 10 g mielonego kardamonu
- 60 g jajek (ok.1,5 jajka )
- szczypta soli
Nadzienie marcepanowe:
- 200 g płatków migdałowych
- 80 g cukru
- 100 g cukru puder
- odrobina ekstraktu waniliowego
- 20 g śmietany kremówki
- szczypta kardamonu
Bita śmietana:
- 500 g kremówki
- 35 g cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Rozkruszamy 20 g drożdży, dodajemy odrobinę cukru, odrobinę mleka podgrzanego do ok. 40 stopni C. Składniki mieszamy, żeby się dobrze połączyły.
Następnie dosypujemy resztę cukru i mąki. Dodajemy jajka i kardamon oraz dolewamy resztę mleka. Składników nie mieszany. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.
Kiedy rozczyn jest już gotowy, wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie. Na koniec dodajemy masło o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto po wyrobieniu oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Podrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków. Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Oprószamy je mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 10-15 minut, tak żeby były złociste z zewnątrz.
Przygotowujemy nadzienie migdałowe.
Płatki migdałowe wrzucamy do malaksera, następnie dodajemy cukier, śmietanę kremówkę, szczyptę kardamonu oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy cukier puder i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę.
Jeśli będzie zbyt mocne, dodajemy odrobinę wody.
Po wyciągnięciu z piekarnika, bułki przekładamy lekką bitą śmietanką. Aby ją przygotować, do miksera wrzucamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier i wszystko ubijamy.
Na koniec należy skroić wierzchy bułek, wybrać miąższ ze środka, by zrobić miejsce na masę marcepanową. Bułeczki nafaszerować masą marcepanową, a na wierzch nałożyć bitą śmietanę i przykryć wierzchem bułki. Całość obsypać cukrem pudrem.
Następnie dosypujemy resztę cukru i mąki. Dodajemy jajka i kardamon oraz dolewamy resztę mleka. Składników nie mieszany. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.
Kiedy rozczyn jest już gotowy, wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie. Na koniec dodajemy masło o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto po wyrobieniu oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Podrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków. Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Oprószamy je mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 10-15 minut, tak żeby były złociste z zewnątrz.
Przygotowujemy nadzienie migdałowe.
Płatki migdałowe wrzucamy do malaksera, następnie dodajemy cukier, śmietanę kremówkę, szczyptę kardamonu oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy cukier puder i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę.
Jeśli będzie zbyt mocne, dodajemy odrobinę wody.
Po wyciągnięciu z piekarnika, bułki przekładamy lekką bitą śmietanką. Aby ją przygotować, do miksera wrzucamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier i wszystko ubijamy.
Na koniec należy skroić wierzchy bułek, wybrać miąższ ze środka, by zrobić miejsce na masę marcepanową. Bułeczki nafaszerować masą marcepanową, a na wierzch nałożyć bitą śmietanę i przykryć wierzchem bułki. Całość obsypać cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W