Puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włożyć ziemniaki do garnka, zalać zimną wodą. Wodę posolić. Zagotować i trzymać na wolnym ogniu do miękkości, przez ok. pół godziny. W tym czasie wrzucić czosnek, liść laurowy i tymianek do mleka w rondelku. Zagotować, wyłączyć, zakryć i odstawić na 10 minut. Potem wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Ugotowane ziemniaki odlać i obrać, zanim wystygną. Zmiksować drobniutko do dużej miski. Wmieszać po kawałku masło. Zagotować mleko i wmieszać po trochu, do zupełnego wchłonięcia. W razie potrzeby doprawić.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA