Bułka z farszem na przekąskę

Bułka z farszem z białej kiełbasy
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 duże jajko (lub 2 małe)
  • żółtko do posmarowania
  • jasny sezam do posypania
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
Farsz:
  • 1 kulka mozzarelli
  • ok. ¾ szklanki startego żółtego sera
  • 8 białych, nieparzonych kiełbas
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozcieramy z cukrem, aż będą płynne, dodajemy 2-3 łyżki mąki i ciepłego mleka. Ucieramy i odstawiamy na ok. 15-20 minut, aż podrosną.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i tymianek. Dolewamy zaczyn, rozkłócone jaja i resztę mleka. Mieszamy hakiem i stopniowo dolewamy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto ok. 8 minut. Odstawiamy przykryte folią spożywczą na 1,5 h, aż podwoi objętość.

W tym czasie przygotowujemy składniki farszu. Wyciskamy kiełbaskę z flaka, mozzarellę rozdrabniamy w dłoniach i razem ze startym serem łączymy z mięsem z kiełbasy. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy kilka chwil, dzielimy na ok. 16 porcji, każdą rozwałkowujemy i na końcu jednego boku kładziemy część farszu. Zwijamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piec nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy sezamem i lekko nacinamy. Pieczemy ok. 20-25 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA