Racuszki drożdżowe z cukrem

Racuszki drożdżowe
Oceń przepis:
143 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, aż będą płynne. W osobnym naczyniu łączymy rózgą jaja i ciepłe mleko. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, żeby trochę przestygło. Do drożdży dolewamy jaja z mlekiem, dodajemy resztę cukru i cukier waniliowy, ciepłe masło, sól i mąkę. Ucieramy bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Robimy to dość długo, nawet 8-10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, robimy próbę z małą ilością, jeśli szybko wypłynie tłuszcz jest gotowy. Smażymy partiami duże porcje po 3-4 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierze i serwujemy gorące z nutellą i cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA