Maltańska zapiekanka makaronowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Maltę (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
Składniki:
- opakowanie penne ugotowanego al dente
- 150 g boczku wędzonego
- 100 g pikantnej kiełbasy paprykowej
- 200 g mielonego udźca wołowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 2 liście laurowe
- gałązka rozmarynu
- pieprz i sól do smaku
- 0,75 l passaty pomidorowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 jajka
- 150 g dojrzewającego sera żółtego
- 150 g sera mozzarella
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie razem z posiekanym czosnkiem i pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodaj liście laurowe i rozmaryn. Dodaj mięso mielone i dopraw pieprzem i solą. Podsmaż, a gdy mięso się zarumieni, dodaj passatę oraz koncentrat. Wymieszaj i podduś.
Na dno naczynia do zapiekania wyłóż trochę sosu, a resztę wymieszaj w garnku z makaronem ugotowanym al dente. Do garnka dodaj jajka i wymieszaj z makaronem, a następnie przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp startymi serami i piecz w temperaturze 200 stopni C ok. 15 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W