Ragu alla bolognese

Ragu alla bolognese
Oceń przepis:
123 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 750 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • ok. 50 g pancetty, guanciale lub wędzonego boczku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ok. 100 g koncentratu pomidorowego
  • ok. 200 ml czerwonego wina
  • ok. 200 ml bulionu, np. wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka masła
  • ok. 200 ml mleka
Do podania:
  • pappardelle, parmezan, natka pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W wysokim rondlu podgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso, na początku często mieszając, aż uzyska głęboki, brązowy kolor, a cała woda wyparuje z mięsa. Dorzucamy  cebulę, seler i marchew pokrojone w drobną kostkę oraz pancettę, guanciale lub boczek, również pokrojone w kosteczkę. Przesmażamy dotąd, aż wytopi się tłuszcz z boczku, a warzywa nabiorą lekko rumianego koloru i odparuje nadmiar płynu.

Następnie dorzucamy listki laurowe, wlewamy wino i na dość dużym ogniu odparowujemy alkohol. Dorzucamy koncentrat pomidorowy, przesmażamy aż lekko zmieni kolor i się skarmelizuje. Wlewamy bulion, zmniejszamy gaz pod rondlem, przykrywamy go i dusimy przez ok. 3 h albo dłużej, stopniowo dolewając mleko. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę masła i serwujemy z ulubionym makaronem, obsypane parmezanem i poszatkowaną natką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA