Pieczone pomarańcze z crème brûlée
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Akademia mistrza Novellego (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 8 dużych pomarańczy
- 100 ml cointreau lub grand marnier
- 480 ml mleka
- 480 ml śmietanki kremówki 36%
- 10 żółtek
- 200 g drobnego cukru
- 50 g brązowego cukru demerara
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Sparzyć pomarańcze wrzątkiem, a następnie przeciąć na pół i ostrożnie wycisnąć sok, tak aby nie uszkodzić skórki. Usunąć i wyrzucić cały miąższ, a puste łupiny namoczyć przez noc w alkoholu. Wyjąć łyżką cedzakową i odwrócić, aby je osączyć. Alkohol zachować. Ułożyć łupiny w naczyniu żaroodpornym. Nagrzać piekarnik do 90°C. W rondelku, na małym ogniu, zredukować sok pomarańczowy do konsystencji syropu (30–40 minut). W drugim rondlu doprowadzić do wrzenia mleko ze śmietanką i dodać do syropu. Ubić jajka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Zdjąć syrop z mlekiem i śmietanką z ognia i wlać do piany. Dodać zachowany alkohol i dokładnie wymieszać. Nałożyć masę do łupin pomarańczy i piec 25–35 minut. Masa powinna być nadal lekko płynna. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać brązowym cukrem i skarmelizować pod grillem albo przy użyciu specjalnego palnika.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Matteo Brunetti
 Matteo Brunetti 
                         
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         Daria Ładocha
 Daria Ładocha 
                         
                         Bożena Sikoń
 Bożena Sikoń 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                        