Pilaw
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Zielone przyprawy
3 łyżki posiekanej kolendry
2 ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru
2 dymki
sok z 1 cytryny
Pilaw
900 g podudzi kurczaka z kością, pokrojonych na 16 kawałków
450 g wołowiny na gulasz, pokrojonej na kawałki o długości 3 cm
2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki brązowego cukru
500 g ryżu długoziarnistego
1 posiekana cebula
1 posiekana czerwona lub zielona papryka
300 g ugotowanej nikli indyjskiej z 50 ml wywaru z gotowania (lub 400 g nikli z puszki z zalewą)
450 g marchewki obranej i pokrojonej w kostkę
2 łyżki drobno posiekanego czosnku
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka ketchupu
500 ml mleczka kokosowego, świeżego lub z puszki
1 papryka chińska
225 g solonego dorsza
Przygotowanie:
Zielone przyprawy: wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Pilaw: połączyć kawałki kurczaka i wołowiny. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z 4 łyżkami zielonych przypraw.
Olej rozgrzać na dużej patelni. Wsypać cukier i nie mieszając, skarmelizować go na ciemnobrązowy kolor. Włożyć mięso i starannie obtoczyć w karmelu. Podsmażać ok. 10 minut, aż mięso pokryje się lśniącą, karmelową glazurą.
Wsypać ryż. Starannie zamieszać i smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać cebulę, paprykę, niklę z wywarem, marchewkę, czosnek, sos Worcestershire, sos sojowy i ketchup. Zamieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Wlać mleczko kokosowe i taką samą ilość wody. Płyn powinien zakryć ryż. Wrzucić chili w całości. Doprawić solą i pieprzem. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dusić, aż ryż będzie miękki, a cały płyn odparuje (ok. 25-30 minut). W razie potrzeby dolać wody. Po ugotowaniu domieszać soloną rybę. Podawać na gorąco z sałatką z białej kapusty, pomidorami pokrojonymi na plasterki i sałatą.
© Gary Rhodes
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania z ryb
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
  
                     
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski 
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         Aaron Craze
 Aaron Craze 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                        