Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 3)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 op. proszku do pieczenia (15 g)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego + 3 łyżki dodatkowo
  • 3 jaja
  • 1 op. cukru wanilinowego (może być na 1 kg mąki)
  • 1 pasty z wanilii
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 200 g dobrego masła w temperaturze pokojowej
  • 500 g śliwek
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
  • lukier z soku z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy na bok, a żółtka wraz z resztą składników (poza 3 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną) zagniatamy lub ucieramy w malakserze.

Białka ubijamy na sztywno, w trakcie dodajemy łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (w sumie 3 łyżki cukru i 1 łyżeczka maki ziemniaczanej), na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, większą i mniejszą. Większą część układamy na dno blachy, na to układamy śliwki skórką do dołu (możemy je lekko oprószyć cynamonem), następnie całość przykrywamy pianą z białek.

Drugą część ciasta ścieramy na tarce lub drobimy palcami i wykładamy na pianę z białek. Pieczemy w ok. 160 stopni ok. 45-50 minut. Po przestudzeniu polewamy lukrem i jak tylko zastygnie, możemy ciasto kroić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA