Placuszki z wędzonego łupacza
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Ideał
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Placuszki:
1 kg mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych na równej wielkości kawałki
łyżka masła
trochę mleka
450 g wędzonych filetów z łupacza ze skórą (skórę zdejmij i zachowaj)
300 ml zimnego bulionu drobiowego
1 garść posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
1 łyżka mąki pszennej
1 rozkłócone jajko
garść japońskiej panierki panko
olej roślinny
Sos:
300 ml śmietany kremówki
1 por, pokrojony na cienkie plasterki
garść zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
4 jajka
2 łyżki białego octu
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Dokładnie odsącz, zawróć do rondla i rozgnieć ze szczodrą gałką masła oraz chlustem mleka. Przechowaj w cieple. Włóż łupacza do małego garnka z zimnym bulionem i podgrzej na średnim ogniu. Gdy bulion lekko zawrze wyjmij rybę (wywar zostaw w garnku) i odłóż na bok, żeby wystygła. Włóż do wywaru skórę łupacza pogotuj na małym ogniu, aż bulion zacznie gęstnieć. W tym czasie podziel mięso łupacza na kawałki i włóż je do dużej miski, usuwając wszelkie pozostałe ości. Dodaj ciepłe purée oraz natkę i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj wszystko dłońmi na tyle, by połączyć składniki – nie ugniataj zbyt intensywnie. Podziel masę na 4 porcje, uformuj placuszki i obtocz w mące, jajku oraz bułce tartej. Włóż na godzinę do lodówki, żeby ciasto stężało. Przecedź wywar, wlej go z powrotem do rondla i dodaj śmietanę. Zagotuj go na małym ogniu i podgrzewaj ok. 5 minut, aż będzie gęsty i kremowy. Przechowaj go w cieple. Usmaż placki na oleju roślinnym aż się zrumienią z obu stron. Ugotuj jajka w koszulkach w szerokim garnku z wrzątkiem i octem. Odgrzej sos, dodaj por i groszek.
Osącz jajka na papierowym ręczniku i ułóż po jednym na każdym rybnym placku. Polej je dookoła sosem i od razu podawaj.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania z ryb
Kuchnia brytyjska
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Aaron Craze
 Aaron Craze 
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         
                         
                         Sophie Grigson
 Sophie Grigson 
                         Sophie Dahl
 Sophie Dahl 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                        