Prażona komosa ryżowa z prosciutto
Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
 - Kurs gotowania Donny Dooher (odc.13)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Ilość osób:
 - 6
 
Przygotowanie:
Składniki
1 łyżka stołowa (15 ml) niesolonego masła
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
½ szklanki (125 ml) drobno posiekanej cebuli
1 drobno posiekana szalotka
1 drobno posiekany ząbek czosnku
1 szklanka (250 ml) komosy ryżowej (ryżu peruwiańskiego)
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
3 szklanki (750 ml) wody
½ szklanki (125 ml) pokrojonej w paseczki szynki (prosciutto)
1 łyżka stołowa (15 ml) tymianku
1 łyżeczka (5 ml) skórki z cytryny
¼ szklanki (60 ml) szyfonady z radicchio
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić cebulę, szalotkę i czosnek, smażyć aż się zeszklą.
Dodać komosę i smażyć, aż się przyrumieni. Przyprawić solą. Wlać szklankę (250 ml) wody i gotować, aż komosa ją wchłonie. Wlać pozostałą wodę po jednej szklance i gotować, aż komosa będzie miękka.
Zdjąć z ognia, wymieszać z szynką, tymiankiem i skórkę z cytryny. Tuż przed podaniem posypać radicchio.
© Donna Dooher
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W