Przegrzebki dla Kitty Michaela McIntyre

Przegrzebki dla Kitty Michaela McIntyre
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • 1,5 ząbka czosnku
  • ½ świeżego czerwonego chili
  • oliwa
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • puszka 400 g fasoli borlotti
  • 1 łyżka czerwonego lub białego octu winnego
  • 150 g brokułów gałązkowych
  • 2 fileciki anchois
  • oliwa extra vergine
  • 1 cytryna
  • 6 oczyszczonych przegrzebków
  • 4 plasterki pancetty
  • 2 gałązki świeżej szałwii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obierz i pokrój w cienkie plasterki jeden ząbek czosnku, posiekaj chili i podsmaż na średnim ogniu na oliwie. Dodaj drobno pokrojone listki z jednej gałązki rozmarynu, przesmaż przez minutę. Wyłóż fasolę z puszki, podgrzej, dodaj ocet winny, dopraw solą i pieprzem, odstaw do późniejszego wykorzystania.

Przygotuj brokuły – zetnij zdrewniałe końcówki, grubsze łodyżki nakrój wzdłuż. Włóż do osolonej gotującej się wody na 6 minut.

Listki z pozostałej gałązki rozmarynu utrzyj w moździerzu, dodaj pół ząbka czosnku i anchois, rozetrzyj, wlej 2 łyżki oliwy extra vergine (lub dwie łyżki oleju z anchois), wciśnij sok z cytryny do smaku, wymieszaj.

Przegrzebki posyp szczyptą soli. Rozgrzej na patelni na dużym ogniu łyżkę oliwy, włóż przegrzebki i pancettę, smaż z obu stron przez minutę do półtorej, w zależności od wielkości przegrzebków. Na ostatnią minutę smażenia dołóż listki szałwii, wciśnij trochę soku z cytryny, wymieszaj, poruszając patelnią i zdejmij z ognia.

Osącz brokuły, skrop dressingiem z anchois do smaku. Resztę dressingu możesz przechowywać w lodówce.

Podgrzej fasolę (ewentualnie rozcieńczając odrobiną wody) i nałóż na talerze, ułóż na niej brokuły w dressingu, na wierzchu umieść przegrzebki, chrupiącą pancettę i listki szałwii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA