Ryba nacierana kakao
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 porcje po 165 g filetów tilapii
- makreli kawali lub halibuta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Filety z ryby wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i odłożyć na bok. Cukier wymieszać z przesianym kakao. Dodać pieprz kajeński, kurkumę, sproszkowaną cebulę, sproszkowany czosnek, cynamon i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku solą morską i czarnym pieprzem. Filety rybne obtoczyć w mieszance przypraw, ostrożnie natrzeć powierzchnię ryby i otrząsnąć nadmiar.
Olej rozgrzać na dużej patelni. Smażyć ryby po 2 minuty z jednej strony i przewrócić. Cukier powinien się skarmelizować, a mięso ściemnieć. Wlać na patelnię 3-4 łyżki wody. Przykryć pokrywką i dusić ryby 2-3 minuty. Gotowe mięso ryby powinno łatwo dzielić się na płatki. Na patelnię wrzucić kawałek masła. Zaostrzyć smak sosu sokiem z limonki. Do tego dania najlepiej pasuje chutney z tamaryndowca.
					Olej rozgrzać na dużej patelni. Smażyć ryby po 2 minuty z jednej strony i przewrócić. Cukier powinien się skarmelizować, a mięso ściemnieć. Wlać na patelnię 3-4 łyżki wody. Przykryć pokrywką i dusić ryby 2-3 minuty. Gotowe mięso ryby powinno łatwo dzielić się na płatki. Na patelnię wrzucić kawałek masła. Zaostrzyć smak sosu sokiem z limonki. Do tego dania najlepiej pasuje chutney z tamaryndowca.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania z ryb
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
  
                     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         
                         Aaron Craze
 Aaron Craze 
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         
                         
                         Annabel  Langbein
 Annabel  Langbein 
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud