Brodetto di pesce

Brodetto di pesce
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1,5 kg ryb różnych morskich (okoń, sandacz, morszczuk, turbot, dorsz, szprotki)
  • 250 g świeżych krewetek
  • 200 g białych małych mątw i ośmiorniczek
  • 70 g oliwy
  • 60 g octu białego winnego
  • 500 ml wody
  • 50 g cebuli siekanej
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • grillowana cytryna i pomarańcz
  • chleb do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oczyść wszystkie ryby, lub kup już wyfiletowane i bez łuski. Pokrój je w kawałki.

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj ocet i poczekaj, aż się zredukuje. Dodaj koncentrat pomidorowy.

Usmaż mątwy, ośmiorniczki i krewetki. Dodaj ryby. Od tego momentu nie mieszaj szpatułką, ale ruszaj patelnią. Posól i popieprz. Jeżeli jest za suche, dolej wody i gotuj przez 15-20 minut. Usmaż chleb na patelni i podaj razem z zupą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA