Ciasteczka z sezamem i pestkami dyni

Ciasteczka z sezamem i pestkami dyni
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka niesolonych pestek dyni
  • ¾ szklanki ziarna sezamu
  • lekko uprażonego
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki miodu (np. gryczanego)
  • 1 łyżka drobno otartej skórki z pomarańczy
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wyłóż kwadratową blachę o boku dł. ok. 23 cm papierem do pieczenia. Wymieszaj w misce cukier, pestki dyni, nasiona sezamu i mąkę. W osobnej misce wymieszaj miód, skórkę i sok z pomarańczy oraz olej, a następnie dodaj do miski z sypkimi składnikami i wymieszaj. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię wilgotnymi palcami. Piecz ok. 20 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe, a na brzegach zacznie się pienić. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw, aż zupełnie ostygnie przed pokrojeniem ciasta na kwadratowe porcje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA