Ciasto kruche

Ciasto kruche
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 2 ½ miarki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 230 gramów zimnego pokrojonego masła
  • ¼ lub ½ marki zmrożonej wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Wsypać mąkę i sól do miski. Wszystkie składniki powinny być zimne. Dodać kawałki masła i mieszać mikserem przez 10 sekund, aż składniki się połączą (jeśli zagniatamy ciasto ręcznie wsypujemy suche składniki do dużej miski, dodajemy masło i zagniatamy ciasto za pomocą dwóch noży).
Powoli dodajemy zmrożoną wodę. Cały czas mieszamy. Ciasto powinno być zwarte, nie może

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA