Empanadas z mieloną wołowiną, jajkiem, oliwkami i chimichurri

Empanadas z mieloną wołowiną, jajkiem, oliwkami i chimichurri
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia argentyńska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 220 g smalcu
  • 10 g soli
  • 2 jajka
  • 20 ml octu jabłkowego
  • 60 ml zimnej wody
  • kilka żółtek do smarowania ciasta
Farsz:
  • 500 g wołowiny mielonej
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g zielonych oliwek
  • 50 g kolendry
  • 50 ml sosu sojowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 g kminu rzymskiego
  • świeże chili
  • 2 cebule
  • 50 ml oleju

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z solą i ucieramy z chłodnym smalcem. W misce mieszamy

jajka, wodę i ocet. Całość wlewamy do mąki ze smalcem i zagniatamy ciasto do wyrobienia

jednolitej masy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok godzinę.

Szykujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i karmelizujemy na patelni, następnie dodajemy pokrojone chili i czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy mięso, smażymy, aż mięso dokładnie się zetnie i lekko zrumieni. Doprawiamy sosem sojowym. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jaja, zielone oliwki i

kolendrę.

Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy koła, tak samo jak na pierogi. Na środek układamy farsz i zawijamy na zakładkę. Pierogi smarujemy żółtkiem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na około 15 min.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA