Krem z homara

Krem z homara
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki:
bulion z homara:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine
2 czerwone cebule, pokrojone
3 marchewki, pokrojone
2 łodygi selera, pokrojone
6 ząbków czosnku, rozgniecionych
½ łyżeczki soli morskiej
świeżo mielony pieprz
70 ml brandy
1 szklanka wytrawnego białego wina
6 szklanek ekologicznego bulionu warzywnego
szklanki koncentratu pomidorowego
1 garść nie siekanej świeżej natki pietruszki o płaskich liściach
1 gałązka tymianku
2 liście laurowe
½ łyżeczki ziaren pieprzu
pancerze 3 ugotowanych homarów w kawałkach
woda

zasmażka:
½ szklanki masła
½ szklanki mąki pszennej

1 szklanka śmietany kremówki
½ łyżeczki szafranu
1 pęczek szczypiorku, do przybrania
gotowane mięso 3 homarów
2 łyżki masła

Przygotowanie:
Stawiamy duży garnek na średnim ogniu i dodajemy masło, oliwę, cebule, marchewki, seler oraz czosnek. Doprawiamy solą morską oraz mielonym pieprzem i smażymy około 8 minut. Deglasujemy garnek brandy i odparowujemy alkohol. Wlewamy białe wino i redukujemy 1-2 minuty. Dodajemy bulion warzywny, pastę pomidorową, natkę pietruszki, tymianek, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz pancerze homara (mięso zachowujemy na później). Dopełniamy taką ilością wody, żeby przykryła pancerze. Zmniejszamy płomień i gotujemy bulion pod częściowym przykryciem przez godzinę.
Robimy zasmażkę: rozgrzewamy rondelek na średnim ogniu. Dodajemy masło oraz mąkę i mieszamy stale 6-7 minut, aż zasmażka będzie miała bursztynowy kolor i orzechowy zapach. Zdejmujemy rondelek z ognia. Przecedzamy wywar przez sito wyłożone tetrą do średniego garnka. Dodajemy zasmażkę, śmietanę oraz szafran i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu 15-20 minut, aż zgęstnieje. Rozgrzewamy duży rondel na średnim ogniu i roztapiamy masło. Dodajemy mięso homara i dusimy 1-2 minuty, aż będzie podgrzane. Przekładamy mięso homara do misek, podlewamy kremem i przybieramy szczypiorkiem. Buon appetito!

© Nadia Giosia

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA