Kuskus królewski

Kuskus królewski
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
6

Składniki:

Kuskus:
Warzywa:
  • 230 g młodych zielonych patisonów, blanszowanych, ciepłych
  • 230 g młodych żółtych patisonów, blanszowanych, ciepłych
  • 4 małe rzepy, przekrojone na pół, blanszowane, ciepłe
  • 3 pasternaki, pokrojone na siedmio-ośmiocentymetrowe kawałki, blanszowane, ciepłe
  • 500 g młodych marchewek, przekrojonych wzdłuż na pół, blanszowanych, ciepłych
  • 1 szklanka perłowej cebuli, blanszowanej, ciepłej
  • posiekane, marynowane cytryny, do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidorowy bulion:
W średnim rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, czosnek i marchewkę. Smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wrzuć harrisę, paprykę, koncentrat pomidorowy, szafran i pomidory. Następnie dodaj wodę, pietruszkę, tymianek, cynamon, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez 1 godzinę. Odcedź i odstaw.

Kuskus:
W średnim rondlu zagotuj 2,5 szklanki wody. Dodaj kuskus, oliwę z oliwek, sól i rodzynki. Przykryj rondel dwiema warstwami gazy i pokrywką. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut.

Widelcem spulchnij kuskus i utwórz z niego kopiec na środku dużej miski. Ułóż dekoracyjnie warzywa i polej pomidorowym bulionem. Pozostały bulion podawaj jako dodatkowy sos. Serwuj z marynowanymi cytrynami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA