Paneer

Paneer
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj mleko w rondlu z grubym dnem. Kiedy mleko zacznie się podnosić, gotuj je jeszcze 5 minut, aż zgęstnieje. Lekko dopraw. Dodaj 200 ml jogurtu albo 3 łyżki soku z cytryny. Delikatnie wymieszaj mleko, żeby się zsiadło. Powinno to zająć około minuty. Jeśli jednak mleko się nie zwarzy, dodaj resztę jogurtu lub soku z cytryny i nadal mieszaj. Dojdzie do koagulacji mleka i skrzep oddzieli się od serwatki. Zdejmij rondel z ognia.

Wyłóż sitko gazą i umieść nad dużą miską lub rondlem. Odcedź ser przez sitko i przelej zimną wodą. Zawiń ser w gazę i zawieś na kranie nad zlewem. Poczekaj 20 minut, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie połóż ser na równej powierzchni i przyciśnij garnkiem z serwatką na 30-40 minut, aż ser zrobi się twardy. Pokrój go w kostkę albo pokrusz, w zależności od tego, jak chcesz go użyć.

Przechowuj w lodówce, w wodzie, pod przykryciem. Można go też zamrozić w szczelnym pudełku (chociaż wtedy ser stanie się bardziej kruchy). Rozmroź przed użyciem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA