Sałatka z buraków z majonezem z orzeszków nerkowca
 
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 sałata radicchio
- 30 dag buraków
- 1/2 kalafiora
- 1 duży ziemniak
- 1 szklanka kiełków lucerny
- 1 czerwona papryka
- czerwony i zielony pieprz do smaku
- kwiaty bratka
- olej do smażenia
Majonez:
- 100 ml mleka kokosowego
- garść orzechów nerkowca
- 100 ml oleju
- 2 łyżki musztardy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka czarnej soli lub zwykłej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Miksujemy mleko kokosowe z orzeszkami nerkowca, następnie dodajemy olej i sól, jeszcze raz miksujemy. Dodajemy musztardę, ponownie miksujemy. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i miksujemy po raz ostatni. Możemy schłodzić w lodówce, aby majonez był bardziej gęsty. 
Ugotowane na parze buraki kroimy w plastry, liście sałaty również kroimy, a kalafiora dzielimy na małe cząstki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy z kiełkami lucerny, doprawiając czerwonym i zielonym pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy. Sałatkę nakładamy do koszyczków ziemniaczanych, które usmażyliśmy wcześniej w głębokim oleju z cienkich plastrów ziemniaka. Plastry ziemniaków umieściliśmy przed smażeniem jeden przy drugim pomiędzy dwoma metalowymi sitkami. Całość dekorujemy kwiatami bratków.
					Ugotowane na parze buraki kroimy w plastry, liście sałaty również kroimy, a kalafiora dzielimy na małe cząstki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy z kiełkami lucerny, doprawiając czerwonym i zielonym pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy. Sałatkę nakładamy do koszyczków ziemniaczanych, które usmażyliśmy wcześniej w głębokim oleju z cienkich plastrów ziemniaka. Plastry ziemniaków umieściliśmy przed smażeniem jeden przy drugim pomiędzy dwoma metalowymi sitkami. Całość dekorujemy kwiatami bratków.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
  
                     
                         
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         Daria Ładocha
 Daria Ładocha 
                         
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         Malka Kafka
 Malka Kafka 
                         
                         
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder