Sałatka ziemniaczana z fasolką

Sałatka ziemniaczana z fasolką
Oceń przepis:
82 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku, do miękkości.
Fasolkę myjemy, odkrawamy końce i gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Fasolka powinna być lekko chrupiąca, nie powinna się rozgotować. Zaraz po ugotowaniu odcedzamy ja i przelewamy zimną wodą lub studzimy w misce z lodem i wodą.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Szczypior i koperek szatkujemy drobno.
Ziemniaki kroimy w większe kawałki (małe ziemniaczki na ćwiartki), a fasolkę na pół lub na trzy części.
W miseczce łączymy musztardę, sos chili, ocet. Następnie powoli dodajemy oliwę ciągle mieszając dressing, aż zrobi się gęsty i jednolity.
Ziemniaki, fasolką, uprażony słonecznik i poszatkowany koper ze szczypiorkiem przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy dressingiem. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut, żeby sałatka dobrze przegryzła się smakami.
Podajemy schłodzoną do mięs z grilla, jako dodatek do obiadu lub osobne lekkie danie lunchowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA