Sałata z dzikich ziół z grillowaną piersią kurczaka
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 garście ulubionych bądź dostępnych dzikich ziół z pola
- cebula dymka
- 2 małe piersi z wiejskiego kurczaka lub jedna duża
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanego tymianku
- łyżeczka posiekanej bazylii
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki jogurtu
- sól
- pieprz świeżo mielony
Sos:
- sok z jednej cytryny
- ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka cukru brązowego
- łyżka posiekanego koperku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z ząbka czosnku, tymianku, bazylii, soku z cytryny, jogurtu oraz przypraw robię marynatę. Pierś z kurczaka oczyszczam z białych błon i kroję pod skosem na grubsze plastry. Wkładam w marynatę, po czym do lodówki na kilka godzin. Po upływie czasu rozgrzewam patelnię grillową i smażę zamarynowane kurczaki. Z cytryny, czosnku, oliwy, brązowego cukru i koperku robię sos, najłatwiejszą metodą jest umieszczenie składników w słoiku i po prostu ich wymieszanie. Gotowego kurczaka rozkładam na talerzach jak carpaccio, na to świeże zioła, a wszystko polewam sosem i posypuję posiekaną dymką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W