Makaroniki
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 3 (odc. 7)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • Masa migdałowa:
  • 160 g mąki migdałowej
  • 150 g cukru pudru
  • 60 g białka
Beza:
  • 60 g białek
  • 16 g cukru
Syrop:
  • 160 g cukru
  • 50 g wody
Krem Earl Grey:
  • 8 g dobrej jakości herbaty Earl Grey
  • 250 g śmietanki 36%
  • 50 g śmietanki 36%
  • 180 g białej czekolady
  • 8 g żelatyny + 40 g wody
Krem z czarnej porzeczki:
  • 300 g białej czekolady
  • 150 g pulpy z czarnej porzeczki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj masę migdałową. Do miski przesiej cukier puder i mąkę migdałową. Dodaj białka i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj bezę. Do misy miksera wlej białka. Przygotuj syrop. Do garnka wlej wodę i dodaj cukier. Zacznij gotować syrop i gdy osiągnie temperaturę 106 stopni C, zacznij ubijać białka. Gdy powstanie piana, zacznij dodawać cukier w dwóch partiach.

Gdy syrop osiągnie temperaturę 116 stopni C, ściągnij go z palnika i cienkim strumieniem dolewaj do ubitych białek, cały czas miksując na niskich obrotach. Miksuj, aż beza osiągnie odpowiednią konsystencję i temperaturę około 45 stopni C.

Do masy migdałowej dodaj około 1/3 bezy, aby ją rozluźnić. Dodaj resztę bezy i mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masa ma spływać wstęgą.

Przelej masę do worka cukierniczego i szprycuj makaroniki na specjalną matę silikonową lub papier do pieczenia z narysowanymi okręgami. Ustaw matę na blaszce do pieczenia. Postukaj nią aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstaw je teraz w temperaturze pokojowej do wysuszenia na 30-60 minut, w zależności od wilgotności powietrza. Piecz w 150 stopniach C przez około 16-18 minut.

 

Przygotuj krem Earl Grey. Wykonaj infuzję. W 250 g śmietanki zagotuj liście herbaty. Odstaw na 30 minut do godziny, aby infuzja nabrała mocy. Przelej śmietankę przez sito, aby pozbyć się liści herbaty. Dodaj resztę śmietanki.

Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Całość śmietanki podgrzej. Dodaj czekoladę oraz żelatynę. Zblenduj, przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na 12 h. Po tym czasie wystaw krem na blat, doprowadź do temperatury pokojowej i energicznie przemieszaj szpatułką. Przełóż kremem makaroniki.

 

 

Przygotuj krem z czarnej porzeczki. Pulpę podgrzej, dodaj do niej białą czekoladę. Całość wymieszaj, a następnie zblenduj. Przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Przełóż kremem makaroniki.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA