Mleczko makowe

Mleczko makowe
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje

Składniki:

  • 1 szklanki maku
  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek miodu
  • 2-3 krople esencji migdałowej
  • 1 garść migdałów w płatkach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmielony trzykrotnie mak zalej gorącą wodą z mlekiem i miodem. Dodaj kilka kropel esencji migdałowej. Zamieszaj. Wystudzone mleczko wstaw na kilka godzin do lodówki. Zlej ostrożnie płyn do kieliszków tak, aby nie poruszyć makowego osadu. Upraż płatki migdałów na teflonowej patelni na złoty kolor. Każdy z kieliszków posyp płatkami.

© Jacek Sikora

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA