Mini torciki bezowe z kremem pina colada
 
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Bezy
Składniki:
- Bezy kokosowe:
- 100 g białka
- 180 g cukru
- 30 g mąki kokosowej
Compote ananasowe:
- 60 g miąższu ananasa
- 80 g soku ananasowego
- 7 g skrobi kukurydzianej
- 30 g syropu z agawy
- 5 ml soku z limonki
- 5 ml soku z imbiru
- świeża kolendra
Krem pina colada:
- 100 g białej czekolady
- 250 g śmietany kremówki
- 30 ml białego rumu
- 2 płatki żelatyny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 80 g puree ananasowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Przygotuj bezy. Białko na bezę ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na końcu dodaj mąkę kokosową. Przełóż do małych ringów o średnicy ok. 8-10 cm. Piecz 10 min w 160º C, zmniejsz temperaturę do 140º C i susz kolejne 40-50 min.
Zrób ananasowe compote. Ananasa pokrój w kostkę, zalej sokiem ananasowym, sokiem z limonki, syropem z agawy, sokiem z imbiru. Dodaj skrobię i doprowadź do wrzenia.
Gotuj chwilę, aż compote zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia. Kolendrę posiekaj i dodaj do ananasów.
Przygotuj krem. Kremówkę ubij na sztywno. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odciśnij.
Puree ananasowe podgrzej, dodaj żelatynę i odstaw do rozpuszczenia.
Kremówkę wymieszaj z ubitą śmietaną, ostudzonym puree ananasowym, rumem i wiórkami kokosowymi.
Na spody bezowe nałóż porcję kremu, na niej rozsmaruj warstwę compote i przykryj kolejnym krążkiem bezowym. Schłodź w lodówce.
					Zrób ananasowe compote. Ananasa pokrój w kostkę, zalej sokiem ananasowym, sokiem z limonki, syropem z agawy, sokiem z imbiru. Dodaj skrobię i doprowadź do wrzenia.
Gotuj chwilę, aż compote zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia. Kolendrę posiekaj i dodaj do ananasów.
Przygotuj krem. Kremówkę ubij na sztywno. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odciśnij.
Puree ananasowe podgrzej, dodaj żelatynę i odstaw do rozpuszczenia.
Kremówkę wymieszaj z ubitą śmietaną, ostudzonym puree ananasowym, rumem i wiórkami kokosowymi.
Na spody bezowe nałóż porcję kremu, na niej rozsmaruj warstwę compote i przykryj kolejnym krążkiem bezowym. Schłodź w lodówce.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Si King
 Si King 
  
                     
                         
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski