Wieniec bezowy z kremem śmietankowym i konfiturą malinową
   
                                    
                    
                Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
 - Słodka jak Sugar (odc. 7)
 - Trudność:
 - średnie
 - Rodzaj dania:
 - Bezy
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia międzynarodowa
 
Składniki:
- Beza:
 - 6 białek
 - 300 g cukru drobnego
 - 1 łyżeczka octu
 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 
Konfitura malinowa:
- 400 g malin
 - ⅓ - ½ szklanki cukru
 - sok z ½ cytryny
 - 2 łyżeczki agaru
 
Krem:
- 400 ml śmietanki 36%
 - 250 g mascarpone
 - 2-3 łyżki cukru pudru
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białka w temp pokojowej ubij do uzyskania piany. Następnie dosypuj cukier partiami, łyżka po łyżce. Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru przez około 10-12 minut. Na koniec dodaj ocet i mąkę.
Na papierze do pieczenia narysuj 2 okręgi, jeden mniejszy, drugi większy, będzie ci łatwiej uformować wieniec z bezy. Wyłóż ciasto w uzyskany kształt. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 130 stopni C, funkcja termoobieg. Od razu po wsadzeniu obniż temperaturę do 100 stopni C i piecz przez 3 godziny.
Maliny z cukrem i sokiem zagotuj. Dodaj agar i gotuj 2 minuty. Konfiturę wystudź i wstaw do lodówki.
W misie miksera umieść schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier puder. Ubij do uzyskania gęstego kremu.
Na bezę wyłóż krem, następnie nałóż konfiturę i udekoruj owocami.
- Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź