Pieczona dorada z ciecierzycą w sosie tahini

Dorada z ciecierzycą
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 dorada (około 300 g)
  • 2-3 szczypty ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz
Ciecierzyca:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 puszki ciecierzycy
  • 4 łyżki pasty tahini
  • woda
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180º C.

Doradę oczyść i natnij z każdej strony. Wymieszaj ze sobą obie papryki, sól, pieprz, oliwę, przeciśnięty czosnek i miód. Natrzyj tym rybę z zewnątrz i w środku. Ułóż na blaszce i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

W tym czasie na patelni na oleju podsmaż posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i przyprawy. Podsmaż przez chwilę i dodaj ciecierzycę oraz pastę tahini. Wymieszaj i podlej wodą do konsystencji gęstego sosu. Duś około 15 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Upieczoną rybę podawaj z ciecierzycą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA