Spring Rolls z polędwicą wołową, buraczkami, sałatą i grzybami

Spring Rolls z polędwicą wołową, buraczkami, sałatą i grzybami
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 15 arkuszy papieru ryżowego ( duże ok. 22 cm średnicy)
  • 1 głowa polędwicy wołowej ( ok. 400 g)
  • 50 ml oleju
  • 5 g soli
  • 5 g pieprzu
  • 300 g buraków ugotowanych i pokrojonych w cienkie plastry
  • 1 sałata masłowa posiekana
  • 200 g marchewki pokrojonej w julienne
  • 300 g kalarepy pokrojonej w julienne
  • 200 g podgrzybków smażonych pokrojonych w drobną kostkę
  • Sos:
  • 100 ml melasy
  • 400 ml bulionu wołowo-grzybowego
  • 20 g startego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 100 g szalotki posiekanej w drobną kostkę

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Głowę polędwicy marynujemy w soli i w pieprzu i przesmażamy na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony, aż mięso się skarmelizuje i będzie nadal krwiste.

Robimy sos. Bulion zagotowujemy z melasą, imbirem, chili, szalotką i sokiem z cytryny. Redukujemy przynajmniej o połowę, żeby powstał esencjonalny, mocny sos.

Do dużej miski wlewamy zimną wodę. Każdy arkusz papieru ryżowego namaczamy przez jakieś 20 sekund Na wilgotnej ścierce układamy namoczony papier ryżowy i na środku kładziemy poszczególne składniki wzdłuż: plastry pokrojonej polędwicy, grzyby smażone, marchewkę, kalarepę i sałatę.

Zawijamy jeden bok na nadzienie, składamy do środka przeciwległe boki, a następnie zwijamy roladki do końca. Gotowe roladki maczamy w sosie.

Robimy sos. Bulion zagotowujemy z melasą, imbirem, chili, szalotką i sokiem z cytryny. Redukujemy przynajmniej o połowę, żeby powstał esencjonalny, mocny sos.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA