Panang curry z wieprzowiną

Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
Składniki:
- 200 g polędwiczki wieprzowej
- 3 duże łyżki czerwonej pasty curry
- 5 liści limonki kaffir
- 1 trawa cytrynowa
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 300 g brokułu lub brokolinii
- 400 ml mleka kokosowego
- łyżka cukru palmowego lub brązowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
- 1 łyżka masła orzechowego
Do podania:
- świeżo ugotowany ryż
- ćwiartka limonki
- świeże, posiekane chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy kilka łyżek mleka kokosowego i redukujemy. Gdy mleko wyparuje i oddzieli się od tłuszczu, dodajemy pastę curry, rozgniecioną trawę cytrynową i lekko pogniecione liście limonki. Całość podsmażamy 3-5 minut, aż mieszanka lekko zmieni kolor i nabierze głębi. Dodajemy pozostałe mleko kokosowe i ewentualnie 100 ml wody.
Marchewkę kroimy w paski, cukinię w półplasterki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy warzywa do woka i zostawiamy na 10 minut.
Łyżkę masła orzechowego rozrzedzamy kilkoma łyżkami mleka kokosowego z woka, mieszamy i dodajemy do curry. Polędwiczkę kroimy w cieniutkie plasterki i dodajemy na ostatnie 2-3 minuty duszenia. Chcemy, aby mięso się ścięło ale nie zrobiło twarde i suche.
Gotowe, lekko zredukowane curry doprawiamy tamaryndowcem, sosem rybnym i cukrem palmowym. Podajemy w głębokim talerzu, obok porcji świeżo ugotowanego ryżu jaśminowego. Można doprawić sokiem z cytryny i plasterkami chili.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź