Panang curry z wieprzowiną

Panang curry z wieprzowiną
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny

Składniki:

  • 200 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 duże łyżki czerwonej pasty curry
  • 5 liści limonki kaffir
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 300 g brokułu lub brokolinii
  • 400 ml mleka kokosowego
  • łyżka cukru palmowego lub brązowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka masła orzechowego
Do podania:
  • świeżo ugotowany ryż
  • ćwiartka limonki
  • świeże, posiekane chili

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy kilka łyżek mleka kokosowego i redukujemy. Gdy mleko wyparuje i oddzieli się od tłuszczu, dodajemy pastę curry, rozgniecioną trawę cytrynową i lekko pogniecione liście limonki. Całość podsmażamy 3-5 minut, aż mieszanka lekko zmieni kolor i nabierze głębi. Dodajemy pozostałe mleko kokosowe i ewentualnie 100 ml wody.

Marchewkę kroimy w paski, cukinię w półplasterki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy warzywa do woka i zostawiamy na 10 minut.

Łyżkę masła orzechowego rozrzedzamy kilkoma łyżkami mleka kokosowego z woka, mieszamy i dodajemy do curry. Polędwiczkę kroimy w cieniutkie plasterki i dodajemy na ostatnie 2-3 minuty duszenia. Chcemy, aby mięso się ścięło ale nie zrobiło twarde i suche.

Gotowe, lekko zredukowane curry doprawiamy tamaryndowcem, sosem rybnym i cukrem palmowym. Podajemy w głębokim talerzu, obok porcji świeżo ugotowanego ryżu jaśminowego. Można doprawić sokiem z cytryny i plasterkami chili. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA