Pęczak po ukraińsku z kurczakiem
                
                    
                Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
 - Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 4)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania z kaszy
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia międzynarodowa
 
Składniki:
- 200 g kaszy pęczak
 - 10 pałek z kurczaka
 - 1 pęczek włoszczyzny
 - 3-4 ugotowane w łupinach buraki
 - 200 g fasolki drobnej białej z puszki
 - ¼ główki kapusty młodej lub włoskiej
 - 150 g serka mascarpone
 - 2 cebule
 - łyżka masła
 - 150 g sera dojrzewającego bursztyn
 - sól
 - pieprz czarny ziarnisty
 - pieprz czarny mielony
 - ziele angielskie
 - liść laurowy
 - świeży lubczyk
 - koperek
 - natka pietruszki
 - szczypiorek
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nastawiamy rosół. Obieramy i kroimy włoszczyznę. Zanim kurczak trafi do garnka, zdejmujemy z niego skórę i osobno dodajemy do uzyskania dobrego, drobiowego rosołu. Doajemy przyprawy i gotujemy, aż kurczak będzie miękki.
Kiedy rosół jest gotowy a mięso miękkie, wyjmujemy je z garnka, układamy na blaszce, skrapiamy masłem, posypujemy serem. Wstawiany do gorącego piekarnika i pieczemy, aż się przyrumieni -ok. 10-15 minut w 200 stopniach.
Przecedzamy rosół przez sito. W rondlu przesmażamy cebulę, dodajemy pęczak i szklimy przez klika minut, ciągle go mieszając. Do szklistego, gorącego pęczaku dodajemy partiami po chochli gorący rosół i dusimy do wchłonięcia. Powtarzamy czynność, aż kasza stanie się miękka i gotowa do przyjęcia pozostałych składników.
Jako pierwsze dodajemy pokrojoną w kostkę młodą kapustę, ugotowane buraki, następnie fasolkę z puszki i dużo posiekanej zieleniny. Następnie dodajemy mascarpone, ser dojrzewający i na koniec masło. Na gotowym pęczaku układamy podpieczonego kurczaka i podajemy.
- Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź