Podstawowy przepis na ciasto

Podstawowy przepis na ciasto
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g masła
  • z lodówki
  • pokrojonego w kosteczkę
  • ½ szklanki zimnego mleka lub wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać masło i rozetrzeć wszystko razem, aż powstaną niewielkie kawałeczki. Wlać mleko. Szybko mieszać, aż powstanie kula gładkiego ciasta. Można użyć robota kuchennego. Wyjąć kulę ciasta, spłaszczyć, przekroić na pół. Zawinąć każdą część w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Jeśli ciasto odpoczywa w lodówce dłużej – wyjąć na kwadrans przed wałkowaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA