Podstawowy przepis na ciasto

Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 250 g masła
- z lodówki
- pokrojonego w kosteczkę
- ½ szklanki zimnego mleka lub wody
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać masło i rozetrzeć wszystko razem, aż powstaną niewielkie kawałeczki. Wlać mleko. Szybko mieszać, aż powstanie kula gładkiego ciasta. Można użyć robota kuchennego. Wyjąć kulę ciasta, spłaszczyć, przekroić na pół. Zawinąć każdą część w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Jeśli ciasto odpoczywa w lodówce dłużej – wyjąć na kwadrans przed wałkowaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W