Risotto buraczane z czarnym ryżem

Risotto buraczane z czarnym ryżem
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Risotto

Składniki:

  • 1 szklanka czarnego ryżu, namoczonego przez 1 godzinę w wodzie
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gwiazdka anyżu
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 szklanka soku buraczanego
  • 1 1/2 -2 litry bulionu
do podania:
  • listki jarmużu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę razem z gwiazdką anyżu, a kiedy będzie już miękka dodać czosnek i krótko podsmażyć. Na koniec dodać ryż i krótko smażyć.
W międzyczasie w garnku podgrzać sok buraczany i odstawić na bok. Do podsmażonego ryżu wlać wino, zwiększyć ogień i odparować. Kiedy zniknie z patelni do podsmażonego ryżu wlać chochelkę gorącego soku buraczanego, a kiedy ryż go wchłonie wlać kolejną. Powtarzać do wyczerpania soku, analogicznie postępować z bulionem do czasu, aż ryż będzie ugotowany.
W trakcie kiedy risotto się gotuje, zblanszować jarmuż: podzielić go na małe kawałki, nastepnie wrzucić na 1 minutę do wrzątku, a potem od razu przełożyć do miski z lodowatą wodą. Osuszyć i odłożyć.
Gotowe risotto podawać z jarmużem, skropić oliwą o oprószyć czarnym pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA