Pudding z ricotty
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytrusów
- łyżka ciemnych rodzynek
- łyżka jasnych rodzynek
- łyżka koryntek
- ¼ filiżanki brandy albo likieru owocowego
- 4 duże jajka
- 1/3 filiżanki cukru
- 675 g ricotta albo twarogu
- skórka z cytryny
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki
- sól
- łyżka niesolonego masła
- ¼ filiżanki bułki tartej
- cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Piekarnik rozgrzać do 180°C. Posiekaną skórkę cytrusów wymieszać z rodzynkami, koryntkami i brandy. Odstawić na 15 minut. W robocie kuchennym połączyć żółtka, cukier, ser, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Jeśli używamy miksera, najpierw należy ubić żółtka z cukrem. Następnie dodać ser, aromat i mąkę. Dolać do ciasta brandy, w której moczyły się rodzynki. Wyrobić. Dodać skórkę i rodzynki. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Dodać 1/3 mieszanki serowej. Delikatnie rozmieszać. Dołożyć resztę masy. Wymieszać. Formę do sufletu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać masę puddingową. Formę ustawić na blasze wypełnionej gorącą wodą. Woda powinna sięgać do połowy naczynia. Piec przez 35 minut. Po upieczeniu pozostawić pudding w kąpieli wodnej przez 30 minut. Następnie odciąć go od formy nożem o wąskim ostrzu. Przykryć formę talerzem i odwrócić. Pudding podawać posypany cukrem pudrem.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Desery
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Roger Mooking
 Roger Mooking 
  
                     
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         Jan i Jakub   Kuroniowie
 Jan i Jakub   Kuroniowie