Sałatka z gruszek, orzechów i smażonego sera haloumi
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 4 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. z pestek winogron)
- 1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich
- 2 dojrzałe
- dość twarde gruszki
- sok z ½ cytryny
- 250 g sera haloumi w grubych plastrach
- 6 garści (150g) świeżej rukwi wodnej albo liści młodego szpinaku
- 2 awokado w kawałkach (dowolnie)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni. Smaż orzechy na średnim ogniu aż zbrązowieją, czyli przez 2-3 min. Wyjmij z tłuszczu łyżką cedzakową i osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. Olej zostaw do dressingu. Można też prażyć je bez tłuszczu na blasze w piekarniku w 180°C przez 12-15 min. 
Przekrój gruszki na pół, usuń gniazda nasienne, podziel na szesnastki. Wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Pozostałą łyżkę oleju rozgrzej na patelni na silnym ogniu. Smaż ser, aż będzie złocisty po obu stronach. Do dużej miski wsyp rukiew albo liście szpinaku. Dorzuć gruszki z sokiem z cytryny i orzechy z tłuszczem, na którym się smażyły. Jeśli były prażone, dolej 2 łyżki oliwy. Dodaj usmażony ser i awokado (dowolnie). Dopraw solą i pieprzem. Ostrożnie wymieszaj. Przełóż do salaterki albo na talerze i podawaj.
					Przekrój gruszki na pół, usuń gniazda nasienne, podziel na szesnastki. Wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Pozostałą łyżkę oleju rozgrzej na patelni na silnym ogniu. Smaż ser, aż będzie złocisty po obu stronach. Do dużej miski wsyp rukiew albo liście szpinaku. Dorzuć gruszki z sokiem z cytryny i orzechy z tłuszczem, na którym się smażyły. Jeśli były prażone, dolej 2 łyżki oliwy. Dodaj usmażony ser i awokado (dowolnie). Dopraw solą i pieprzem. Ostrożnie wymieszaj. Przełóż do salaterki albo na talerze i podawaj.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
  
                     
                         
                         
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak