Tartaletki kawowo-czekoladowe

Tartaletki kawowo-czekoladowe
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 250 g herbatników czekoladowych
  • 100 g masła
Krem kawowo - czekoladowy:
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 125 g kawy espresso
  • 250 g ubitej kremówki
  • 30 g masła
  • 3 żółtka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpuść masło i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Uformuj masę i wyłóż nią dno i brzegi tartaletek (foremek) , delikatnie ugniatając. Tartaletki piecz w temp. 150 stopni przez 10 minut.
Przygotuj krem. Śmietanę ubij w mikserze. Żółtka podbij rózgą.
Czekoladę połącz z masłem i gorącą kawą. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie do masy dodaj podbite żółtka i wymieszaj. Na końcu połącz masę kawowo- czekoladową z ubitą śmietanką.
Do kawowo-czekoladowej masy dodaj odrobinę ubitej śmietanki i wymieszaj. Dzięki temu będziesz miał pewność, że przy łączeniu masy kawowo- czekoladowej ze śmietaną ta się nie zważy. Następnie wlej masę kawowo- czekoladową do ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj.
Tartaletki napełnij kremem i wstaw do lodówki. Poczekaj, aż krem stężeje. Gotowe tartaletki możesz udekorować końcówką kremu czekoladowego i kawą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA