Słownik

Gazpacho

To tradycyjna hiszpańska zupa-chłodnik znana na całym świecie. Jej odmian jest wiele, jednak ta klasyczna wywodzi się z Andaluzji, regioniu z południa Hiszpanii. W skład zupy wchodzą przede wszystkim pomidory, oliwa, czosnek, czerstwy chleb. Do tych podstawowych składników dodaje także inne warzywa: paprykę czerwoną, ogórki zielone, cebulę. Wszystkie składniki są miksowane na gęstą papkę i chłodzone. Rolnicza ludność Andaluzji spożywała tę zupę podczas ciężkich prac w polu i w swoich gospodarstwach, zwłaszcza podczas upałów. Zupa doskonale chłodzi, a dodatkowo ze względu na zawartość oliwy oraz chleba jest niezywkle pożywna. Odmian tego wspaniałego chłodnika w całej Hiszpanii jest wiekle. Do nich można zaliczyć zupę salmorejo z dodatkiem szynki jamon iberico czy ajoblanco - chłodnik na bazie czosnku.

Wróć do listy haseł

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA