Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź


(Jamie's 30 Minute Meals), seria poradnikowa, Wlk. Brytania, 2010, 40 x 30

To naprawdę szybkie, smakowite gotowanie dla zajętych ludzi - mówi Jamie Oliver o swoim najnowszym programie, w którym w 30 minut przygotowuje kompletne posiłki. Jak dotrzymać mu kroku? Jamie zdradza tajemnicę - podstawa to świetna organizacja, dobre przepisy oraz kilka sprytnych sztuczek. Aby nie spędzać w kuchni więcej czasu niż to konieczne, należy gotować inteligentnie i używać wszystkich zmysłów: czuć zapachy, słyszeć przypalający się tłuszcz i... mieć oczy z tyłu głowy.

Zdaniem Jamiego odpowiedzią na stale przyspieszające tempo życia jest zmiana sposobu gotowania: inaczej gotujemy w leniwe weekendy, inaczej w tygodniu, gdy na przygotowanie posiłku nie chcemy poświęcić więcej niż pół godziny. Jamie w swoim najnowszym programie dzieli się z widzami swoim doświadczeniem i radami, chcąc, jak zwykle, zachęcić do samodzielnego przygotowywania posiłków. To powrót do starych inspirujących programów Olivera, z jedną różnicą: w programie nie ma montażu - wszystkie dania są przygotowywane faktycznie w pół godziny - od samego początku do wydania talerzy na stół. Przy realizacji programu pracowali najlepsi brytyjscy operatorzy, którzy wykorzystywali najnowsze technologie. Program, który był kręcony w nowoczesnej kuchni, która stanowi jednak tylko tło do działań Jamiego, jest prawdziwą uczta dla widzów.

"Jeśli chcesz naprawdę zjeść coś pysznego, co szybko przygotujesz, rób dokładnie to, co mówię. Podpowiem ci co kupić, kiedy włączyć piekarnik i jak krok po kroku przygotować potrawy. Jeśli będziesz się stosować do moich instrukcji, bez trudu przygotujesz obiad w pół godziny" - przekonuje Jamie Oliver. Jamie Oliver od lat jest zafascynowany zdrową kuchnią i walczy z fast foodami i "śmieciowym jedzeniem" przekonując, że wcale nie trzeba być doświadczonym kucharzem spędzającym całe dnie w kuchni, żeby przygotować coś smacznego. Najlepszym dowodem na słuszność tego twierdzenia jest ogromna popularność programów Jamiego i wydawanych przez niego książek z przepisami. Oliver ma dziś status gwiazdy nie tylko w rodzimej Wielkiej Brytanii, na każdym kroku towarzyszą mu fotoreporterzy, a fani z niecierpliwością czekają na każdą następną serię telewizyjną z jego udziałem.

Wielokrotnie otrzymywał za swoje programy nagrody, m.in. prestiżową nagrodę BAFTA w 2001 i 2006 roku. W 1999 roku został zaproszony na Downing Street, by ugotować obiad dla premiera Wielkiej Brytanii i 20 ministrów. Ma swoje stałe rubryki w kilku poczytnych gazetach, m.in. w sobotnim "Times Magazine". W Polsce programy Jamiego Olivera można oglądać na antenie Kuchni.tv.

gospodarz programu: Jamie Oliver

Uwaga! Ważna informacja dla fanów programu. Kuchnia.tv obejmuje patronat nad polską edycją książki "30 minut w kuchni" z przepisami z programu. Książka ma się ukazać nakładem wydawnictwa Insignis Media, do końca tego roku. W związku z wydarzeniem Kuchnia.tv zorganizuje atrakcyjny konkurs.

www.jamieoliver.com

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

admin 7 lat temu

Jamie jest stale obecny na naszej antenie - aktualnie emitujemy serie: Gotuj sprytnie jak Jamie i Jamie Oliver: superfood na co dzień.
Kilka innych będziemy wkrótce powtarzać. Pozdrawiam:) Admin

siwekemi 7 lat temu

Czy są jakieś szanse na ponowne puszczenie w kuchni + programów z Jamie Oliver?? od niedawna mam Wasz kanał i bardzo bym chciała zobaczyć wszystkie programy z Jamiego.

rzviro 8 lat temu

Się czepiacie tej oliwy.... :P Jak Jamie się nazywa? Olive(r), no nie? To chyba wiele wyjaśnia ;)

marysia_mb 10 lat temu

[quote gatka831 napisała 24.05.2012 21:50]
Lubię bardzo Jamiego no ależ kurna jednego nie zdzierżę- tej oliwy i w to ogromnych ilościach i na wszystkim i ze wszystkim. Oglądam go z przyjemnością i mam na jedzonko wielką ochotę ale jak już leje tą oliwą to aż mnie obrzydza. Moje kubki smakowe zdecydowanie ten tłuszcz odrzucają i choćby nie wiem jaka potrawa po prostu nie tknę :( a na samą myśl aż dreszcze mam :( brrrrrrrrr :(
Sam program oceniam na 5
[/quote]
Mam tak samo z tą oliwą ;-) Dodajmy oliwy, teraz jeszcze trochę oliwy a na koniec skropmy oliwą. Jak to oglądam to już wiem, że teraz pora na oliwę (co za niespodzianka).
Ale sam program bardzo lubię. Mam też książkę i jest bardzo fajna.

kamilsakalus 10 lat temu

Myszsza, a po kiego używać kostki? Kupuje się kurczaka - robi z niego co się chce, a korpus na bulion. Po wystudzeniu bulion do woreczków po 0,5-1 litr i do zamrażalnika.

myszsza 10 lat temu

[quote kamilsakalus napisał 11.06.2012 19:41]
Poza tym te kostki rosołowe co jakiś czas, z podkreśleniem, że jakieś ekologiczne. Może i ekologiczne, ale kostka rosołowa i normalne jedzenie jakby się wykluczają.
[/quote]
Zgadzam się co do całości, jednak na temat kostek rosołowych mam inne zdanie. Po pierwsze, sama takie robię w domu. Po drugie, można kupić w niektórych sklepach kostki, w których składzie są wyłącznie warzywa, przyprawy i trochę tłuszczu, nawet soli nie ma.

kamilsakalus 10 lat temu

jedyna seria z Jamie, której szczerze nie znoszę. Jamiego mogę oglądać na okrągło, ale nie tą kuchnię w 30 minut. Wiele potraw to potrawy, które je po prostu udają. Gdyby coś takiego zrobił ktoś inny, a nie Jamie to by powiedziano, że to badziew. Ostatnio rzuciłem okiem, jak robił danie, które polegało na ułożeniu na jakimś półmisku kiełek i sałaty rzymskiej. I to było danie same w sobie.
Poza tym te kostki rosołowe co jakiś czas, z podkreśleniem, że jakieś ekologiczne. Może i ekologiczne, ale kostka rosołowa i normalne jedzenie jakby się wykluczają.

gatka831 10 lat temu

Lubię bardzo Jamiego no ależ kurna jednego nie zdzierżę- tej oliwy i w to ogromnych ilościach i na wszystkim i ze wszystkim. Oglądam go z przyjemnością i mam na jedzonko wielką ochotę ale jak już leje tą oliwą to aż mnie obrzydza. Moje kubki smakowe zdecydowanie ten tłuszcz odrzucają i choćby nie wiem jaka potrawa po prostu nie tknę :( a na samą myśl aż dreszcze mam :( brrrrrrrrr :(
Sam program oceniam na 5

pan_latawiec 11 lat temu

[quote Ola_D napisała 16.01.2012 16:44]
Seria będzie ponownie na naszej antenie już w lutym.
Pozdrawiam,
OlaD
[/quote]

A jest szansa żeby pojawiła się seria Jamie's Great Britain?

Jonas 11 lat temu

.... też oglądam/łem, to co w tym najlepsze, to prostota w przygotowaniu. Najbardziej podobają mi się jego naczynia z pchlich targów i deski do krojenia,takie rustykalne, i to właśnie jest tą prostotą.

mija 11 lat temu

Super :) Bardzo się cieszę :) Mogę ten program oglądać bez przerwy. Zdecydowanie jego najlepszy. I dania super. Większość już wypróbowałam. Może nie wyrabiam się w 30 min... ahahaha ale równie szybko

Ola_D 11 lat temu

Seria będzie ponownie na naszej antenie już w lutym.
Pozdrawiam,
OlaD

mija 11 lat temu

Kiedy znów będzie to w kuchnia.tv ??? zdecydowanie ostatnio brakuje programów Jamiego

apo1902 11 lat temu

Książka jest naprawdę świetna bardzo przejrzysta. Przepisy są opisane krok po kroku dokładnie w takiej kolejności: "co zrobić w danym momencie żeby zdążyć w 30 minut" :) Polecam gorąco mimo dość wysokiej ceny.

PoczątkującaGosposia 11 lat temu

Książki jeszcze nie mam, ale już zdążyłam ją przejrzeć. Pod przepisem, który można zobaczyć na kuchni TV jest oznaczenie. Najchętniej już bym leciała do empiku, by kupić książkę Jamiego, ale skądinąd wiem, że siostra ma w planach podarowanie mi jej na święta. Muszę więc czekać...
Co do samego pana Oliviera; często oglądałam kucharzy na żywo, jako że uczę się w szkole gastronomicznej. I ciężko mi było uznać któregokolwiek z telewizyjnych kucharzy za mistrza, bo zdaję sobie sprawę, że większość ich trików wcale nie daje zamierzonego efektu. Jamie jest jednak niezaprzeczalnie geniuszem. Jego luz, abstrakcyjne podejście do kuchni sprawiają, że jego programy są tak interesujące.
Jak dla mnie, urodzony mistrz.

kasia_r12 11 lat temu

dziękuję za odpowiedź :-)

jeszcze dziś zakupię książkę na allegro

pozdrawiam
Kasia

MaxRedaktor 11 lat temu

Tak, w książce są dokładnie te same przepisy co w programie.

kasia_r12 11 lat temu

witajcie :-)

Czy ktoś z Was kupił książkę Jamiego 30 minut ?

proszę o info czy są tam przepisy dokładnie te które idą w kuchnia tv ?
nagrywam niektóre z nich ale zaczyna mi brakować miejsca na nagrywarce, chyba kupię książkę :-)

z góry dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam
kasia_r12

OlaBy 11 lat temu

B.dziękuje

derris 11 lat temu

1/2 kapusty, 1 cebula, peczek pietruszki, peczek bazylii, 1/2 papryczki, 2 cytryny

OlaBy 11 lat temu

Czy ktoś może pamięta i mógłby napisać czy było coś jeszcze oprócz kapusty, papryczki chilli, soku z cytryny i oliwy w sałatce która robił p. J:) niestety nie pamiętam w którym odcinku 30minut?

MaxRedaktor 11 lat temu

Ci, co nie chcą kupować książki, kilka przepisów znajdą co środę w Gazecie Wyborczej.

Jasina 11 lat temu

za 2 dni polskie wydanie 30 minut! ceny od 52 do 69

kasia_r12 11 lat temu

naprawdę jestem wdzięczna, dziękuję :-)

napiszę po wykonaniu jak wrażenia smakowe :-)

pozdrawiam ciepło
kasia

toskaniau 11 lat temu

nie ma za co mersi..:) pozdrawiam..

Jasina 11 lat temu

pieczarki
duże, które nalezy obrać z zewnętrznej skórki
marynata:
1 ząbek zgniecionego czosnku , chili świeże lub suszone, szczypta pieprzu i soli, oliwa i sok z cytryny, posiekana natka pietruszki
nacieramy pieczaki marynatą, kruszymy cheddar do wnętrza i pod grill do piekarnika

buraczki z fetą
ugotowane i obrane buraki tarkujemy w malakserze z tarką na grube oczka, albo ręcznie
sól, pieprz, łyżka octu balsamicznego i 2 łyżki oliwy z oliwek, pół cytryny i posiekana natka pietruszki
na misce nakładamy na środek buraczków
ćwierć opakowania fetry rozkruszamy w palcach i nakładamy na buraczki, posypujemy natką dookoła i na wierzch oliwa z oliwek

kasia_r12 11 lat temu

ojej dziękuję za odpowiedź :-) cieszę się że ktoś napisał :-)

interesują mnie pieczone pieczarki oraz buraczki z fetą

pozdrawiam ciepło
kasia_r12

Jasina 11 lat temu

9 odcinek to: sandwich ze stekiem, buraki z fetą, młode ziemniaki i pieczone pieczarki.
Który chcesz przepis?

kasia_r12 11 lat temu

witam serdecznie,

kochani poszukuję przepisów z programu : 30 minut jamiego odcinek 9
niestety naszukałam się i nic, nawet na powtórkę programu w tv nie mogę trafić - obejrzałam końcówkę odcinka i bardzooo ciekawe ma w nim przepisy
może ktoś pomoże ?

z góry dziękuję i pozdrawiam
kasia_r12

mersi 11 lat temu

wielkie dzieki za info dla abi i toskaniau pozdr,ciepło i smacznie

[quote toskaniau napisała 19.09.2011 15:34]
kliknij na ksiazke.. jest po angielsku, ale online, cala..Pozdrawiam

jamieoliver.com /jamies-30-minutes-meals/
[/quote]

mersi 11 lat temu

wielkie dzieki za info dla abi i toskaniau pozdr,ciepło i smacznie

abi 11 lat temu

[b]Pizza z patelni[/b]
[b]Ciasto[/b]: szklanka mąki z proszkiem do pieczenia, pół szklanki wody, porządna szczypta soli, trochę oliwy.
Składniki wrzucić do malaksera i wyrobić, dolać jeszcze pół szklanki wody, dosypywać mąkę żeby ciasto się nie przyczepiało do ścianek malaksera, ale było elastyczne i miękkie.
Na oprószony mąką blat położyć ciasto, rozwałkować podsypując mąką na 1-centymetrową grubość i wielkość patelni. Dno patelni polać dobrą oliwą, rozłożyć na dnie ciasto, brzegi ciasta mają zachodzić na ścianki.

[b]Sos pomidorowy[/b]: puszkę pomidorów wrzucić do blendera, dodać szczyptę soli, jeden ząbek wyciśniętego czosnku, trochę bazylii, kilka kropli octu balsamicznego lub winnego, oliwę. Nałożyć sos na spód ciasta - niedużo, tak, żeby można rozprowadzić po cieście.

[b]Dodatki[/b]: mozarella, zwinięte plasterki salami, parmezan i nasiona kopru włoskiego, świeża chili posiekana w plasterki.
Pizzę skropić oliwą, zwiększyć płomień, sprawdzić spód (powinien twardnieć i rumienić się), wstawić do piekarnika pod grilla.

Chyba wszystko zapisałam.

toskaniau 11 lat temu

kliknij na ksiazke.. jest po angielsku, ale online, cala..Pozdrawiam

jamieoliver.com /jamies-30-minutes-meals/

mersi 11 lat temu

witam potrzebuje przepis na pizzez patelni JAMIEGO w 30 minut lub link

abi 11 lat temu

Tajska pasta curry z krewetkami

Trawę cytrynową rozbić płazem noża i grubo posiekać, wrzucić do malaksera razem z czubatą łyżeczką koncentratu pomidorowego, 4 pieczonymi paprykami bez skórki, połową pęczka kolendry razem z łodyżkami (w sumie jakąś garść), 1 papryczką chili, 2 ząbkami zmiażdżonego czosnku, 2 cm imbiru, 4-5 liści limonki kaffir, zmiksować. Dodać 2 łyżki oliwy, doprawić 1-2 łyżkami sosu sojowego, sosem rybnym i łyżeczką sosu sezamowego.

Klika krewetek tygrysich wrzucić na patelnię z oliwą, dorzucić trochę pasty, podsmażyć około minuty, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika pod grilla.

Krewetkowe curry

Przełożyć pastę na patelnie, dodać krewetki koktajlowe albo jakieś inne (mogą być zamrożone), dodać groszek śnieżny i mleczko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty (albo aż groszek zmięknie), doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki.

madlinka 11 lat temu

[b]Jasina[/b]bardzo dziękuje :)

ciasto_marchewkowe 11 lat temu

czy ma ktoś przepis na pastę z curry, tą którą podawał z krewetkami?

Jasina 11 lat temu

BROWNIE - 30 minut Jamiego od. 29
2 tabliczki (200 gr) czekalady gorzkiej (zimnej) - rozbijamy o blat
250 gr masła
200 gr cukru
szpyta soli
6 płaskich łyżek kakao
imbir kandyzowany (niekoniecznie) - 1 łyżka
4 czubate łyżki mąki z proszkiem do piecznie
do maleksera
mieszamy i w trakcie dodajemy 4 jajka, ciasto ma być gładki i lejące
blaszka 20x30 i papier pod wodę, wykładamy nim foremkę
ciasto ma mieć 2cm grubości max.
na wierzch wrzucamy suszone wiśnie (ja mrożone i było ok) i orzechy
i scieramy klementynke (można dodac kawałki baiłej czekolady)
pieczemy 12-14 minut w 200 st. C, ale trzeba sprawdzić, bo mój piekarnik potrzebowała 18 minut. Tochę sie rozlewa jak jest gorące, ale jak wystygnie rewelka.

madlinka 11 lat temu

A ja ponowię swoją prośbę o zamieszczenie przepisu na ekspresowe brownie, jeśli ktoś ma, please:)

Dawid87 11 lat temu

[quote rudi napisała 28.08.2011 00:08]
Jak ktoś nie myje mięsa, to jest mi go po prostu szkoda, naprawde. To, że Jamie nie myje mięsa , że używa za dużo oliwy to jego problem. Każdy ma swój własny rozum i poprostu da mniej tego czy tam tego. Ważne jest to, że Jego przepisy są fajne i wszystkie które wypróbowałam były świetne. :)
[/quote]

popieram rudiego i polecam przepisa na jego najprostszy sernik waniliowy jest boski :)

Dawid87 11 lat temu

[quote toskaniau napisała 27.07.2011 23:26]
skladniki

maka, do podsypania

375 g ciasta francuskiego
jajko
12 chudych kielbasek (surowych)
400g

1 lyzeczka nasion kopru wloskiego
ser Parmezan
1 lyzeczka sezamu

posyp blat maka, cienko, tak zeby ciasto nie przywarlo.. rozloz ciasto i przekroj wzdluz na dwie jednakowe czesci.. posmaruj ciasto jajkiem, rozloz na ciasto kielbaski, w dwoch porcjach, na dwoch kawalkach ciasta.

posyp nasionami kopru i posyp Parmezanem.
zloz cisato jak na pierog, przykrywajac kielbaski. docisnij z jednej strony aby sie skleily dobrze. mozesz poprawic to widelcem, nie za mocno, zeby nie rozerwac ciasta.

posmaruj jajkiem, posyp nasionami sezamu.

teraz poprzekrajaj rulony na 10 kawalkow
posmaruj forme maslem, poukladaj buleczki i piecz 15 minut do zbrazowienia.. okolo 200-220 stopni C
podawaj cieple.

nie wiem czy o te chodzilo
[/quote]

ja zamiast kopru włoskiego daję kminek i posypuje czarnym sezamem :) warto spróbowć...
polecam

rudi 11 lat temu

Jak ktoś nie myje mięsa, to jest mi go po prostu szkoda, naprawde. To, że Jamie nie myje mięsa , że używa za dużo oliwy to jego problem. Każdy ma swój własny rozum i poprostu da mniej tego czy tam tego. Ważne jest to, że Jego przepisy są fajne i wszystkie które wypróbowałam były świetne. :)

Nora 11 lat temu

Hey, czy mogłby ktoś podać przepis na sałatkę z pomidorami i grzankami z odcinka 16 bodajże? Wtedy robiona była też lazania ze szparagami. Dzięki. :]

abnatasza 11 lat temu

ruda7373
Bardzo dziekuję za przepis na mus czekoladowy. Pozdrawiam:):):)

Abey 11 lat temu

dzieki :)

ten juz probowalem i niestety nie zdaje za bardzo egzaminu przy nalesnikach czy pizzy z patelni ;/

z tego co czytalem proszki do pieczenia roznia sie skladem i od tego zalezy efekt koncowy.

Ola_D 11 lat temu

Dzień dobry,

przepis na taką mąkę jest na stronie Kuchni.tv:
[link=self-rising flour]http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-173_moka-z-dodatkiem-rodka-spulchniajocego.html[/link]

Pozdrawiam,
OlaD

Abey 11 lat temu

ja z 30minut polecam pizze z patelni - naprawde warto sprobowac.

przy okazji pytanie:
udalo sie komus kupic w Polsce make samorosnaca? czy eksperymentowaliscie ze skladnikami? (proszek do pieczenia, sodka, sol)
jak komus udalo sie znalezc proporcje to prosilbym o podanie :)

inakes 11 lat temu

Może teraz się uda....Bardzo przepraszam za zamieszanie ale jest ograniczona ilość znaków na jeden wyraz więc musiałam usunąć z początku www. :)jamieoliver.com/recipes/tv-shows/30-minute-meals

inakes 11 lat temu

Wybaczcie...w pośpiechu zpomniałam o linku;)

inakes 11 lat temu

tu jest kilka przepisów z jego programu....w razie potrzeby polecam skorzystać z dobrego słownika;)

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA