Zioła i przyprawy
Produkty
Wiele wojen stoczono o te wspaniałe, aromatyczne rośliny. Na przestrzeni wieków w różnych zakątkach świata odkrywano nowe gatunki ziół, które szybko zyskiwały uznanie. Między XV a XVII wiekiem portugalscy, holenderscy i hiszpańscy handlarze rywalizowali między sobą o nowe mieszanki przypraw sprowadzane z Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Obecnie zioła i przyprawy są niezastąpione w kuchni i stanowią wspaniały dodatek do różnego rodzaju potraw. Wiele z nich tworzy niemalże nierozerwalny związek, jak pomidory z bazylią czy jabłka z cynamonem.
Definicje mówiące o tym, jak sklasyfikowane są zioła, a jak przyprawy, troszkę się różnią, niemniej jednak to rozgraniczenie nie jest tak istotne, a wielokrotnie te nazwy stosowane są wymiennie. Zioła to przeważnie liście niskich krzewów i roślin. Można je suszyć i uprawiać niemalże wszędzie, często rosną dziko. Zaliczamy do nich np. majeranek, bazylię czy tymianek.
Rodzaje przypraw
Przyprawy występują w różnorodnych formach. Mogą to być owoce, jak w przypadku papryki czy pieprzu; korzenie, np. imbir; nasiona – musztarda, kora, np. cynamon, albo jak królowa przypraw - sól - minerał. Popularne są także sproszkowane warzywa funkcjonujące jako przyprawy, np. czosnek w proszku, cebulka, mieszanka warzyw do zup i mięs. Przyprawy mogą występować również w postaci płynnej - są zazwyczaj połączeniem ziół i składników spożywczych, a zaliczamy do nich musztardę czy sos tabasco. Bardzo znane są także mieszanki przypraw np. curry, w którego skład wchodzą – kolendra, kmin, biały pieprz, żółta musztarda, czerwona papryka i imbir. Podsumowując, zioła są nieco bardziej delikatne w smaku, natomiast przyprawy są wyraźnie i intensywne. Wiele roślin przyprawowych występuje w klimacie tropikalnym. Nasiona musztardy czy kminu mogą rosnąć w tropikach, ale też w klimacie umiarkowanym. Natomiast zioła to rośliny rosnące w chłodniejszych mniej upalnych regionach. Dlatego przy uprawie pamiętajmy, że nie lubią zbyt silnego światła słonecznego.
Świeże zioła
Świeże zioła uprawiane w naszych przydomowych ogródkach czy domach są wspaniałym rozwiązaniem. Posiadając taki zielnik możemy przenieść się w najdalsze zakątki świata – do Francji pachnącej lawendą, czy Włoch z aromatyczną bazylią. Świeże zioła nadają zupełnie innego smaku potrawom niż te suszone. Są łagodniejsze i bardziej aromatyczne, dlatego dobrze jest posiąść sztukę uprawiania ich we własnym domu. Można je uprawiać cały rok i nie są bardzo wymagające.
Uprawa i zastosowanie ziół
- Kupuj zioła w sklepach ogrodniczych.
- Odmiany spreparowane do uprawiania w domu mają mocniejsze korzenie i mogą cały rok służyć w kuchni.
- Niektóre z nich mogą być traktowane jako rośliny ozdobne jak np. lawenda, która na pewno upiększą wygląd domu.
- Zioła nie lubią bezpośredniego światła słonecznego.
- Niektóre z ziół trzeba często podlewać np. bazylia (dowiesz się tego z zasad pielęgnacji poszczególnych ziół).
- Zioła w doniczkach należy trzymać z dala od grzejników.
- Gdy już powstanie domowy ogródek warto często korzystać z ziół i obrywać ich liście, wtedy rosną bardziej intensywnie.
- Jeśli zioła wyjątkowo mocno się rozrosną - zawsze można je zamrozić lub ususzyć w specjalnych suszarkach lub piekarniku. Zioła można również suszyć tak jak kwiaty, łodyżkami do góry.
- Świeże zioła dodajemy do dań pod koniec gotowania.
- Zioła suszone najlepiej przed dodaniem do potraw rozetrzeć w palcach.
- Zioła suszone są bardziej intensywne w smaku, dlatego dodajemy ich nieco mniej niż świeżych.
- Gdy doprawiamy potrawę dodajemy jedną dominującą przyprawę o intensywnym aromacie i smaku, reszta przypraw powinna pozostać łagodna.
Jak dobrać przyprawy do dań
Sztuka przyprawiania potraw wymaga pewnych umiejętności dobierania i łączenia smaków. Musimy wiedzieć, jakie smaki pasują do siebie i nie zniszczą danej potrawy. Należy pamiętać, że przyprawy ostre np. chilli dodajemy w małych ilościach. Jeśli będzie taka potrzeba, a wśród gości znajdzie się pasjonat pikantnych potraw, zawsze może sam intensywniej ją doprawić. Delikatniejsze przyprawy można używać w większych ilościach. Należy pamiętać, że mają one wzmocnić smak dania, a nie go zagłuszyć.
Co z czym jemy, czyli potrawy i przyprawy
przyprawy/zioła | najlepsze połączenia |
anyż | ciasto kawowe, słodkie chleby, kompoty owocowe, wołowina, cielęcina, wiejski ser |
bazylia | dania z pomidorami, groszek, szpinak, sałata, zupy fasolowe, baranina, wołowina, cielęcina, krewetki, sosy do spaghetti, suflety i omlety |
cynamon | bułeczki, muffiny, ciasteczka, ciasta, tapioka, puddingi czekoladowe, kawa, ciasta owocowe, gorąca czekolada, słodkie ziemniaki, dynia |
papryka | pizza, kiełbaski, włoskie, hiszpańskie, węgierskie i meksykańskie przysmaki |
czosnek | mięsa, sosy pomidorowe, sosy sałatkowe, grillowane warzywa |
estragon | marynaty do mięs, sałatki, omlety, ryby, marynowane ryby, zupa pomidorowa, brokuły, szparagi, kalafior, kapusta, drób |
gałka muszkatołowa | donaty, puddingi, bita śmietana, lody, pieczone banany, pasztety, ciasto dyniowe, szpinak, pieczenie z mięs |
goździki | szynka, pieczona wieprzowina, marynowane owoce, ciasto jabłkowe i dyniowe, buraczki, zupa krem z pomidorów czy z groszku, gorąca herbata, grzane wino i piwo |
kminek | chleb, kapusta, ziemniaki, mięsa |
kolendra | zupy z warzyw strączkowych, potrawy mięsne, sałaty |
koperek | pieczone i gotowane ziemniaki, twarożki, ryby, sosy do ryb, kiszone ogórki, młoda kapusta, sałatki ziemniaczane |
kurkuma | pikle, marynaty, dressingi do sałat, ryby, owoce morza, przyprawy na bazie ryżu zamiast kurkumy |
liście laurowe | buraczki, gotowana marchewka, zupy warzywne, wołowina, cielęcina, baranina, gotowany kurczak, marynaty do mięs, ryby |
majeranek | biały barszcz, żurek, pieczenie z mięs, pasztety |
mięta | galaretki, lody, sałatki owocowe, sałatka z sera wiejskiego, kapusta, marchewka, miętowy sos do chleba |
oregano | pizza, sos do spaghetti, pieczeń wołowa, opiekana i pieczona jagnięcia i cielęcina, ryba, sosy pomidorowe, szpinak, sok warzywny |
pieprz | pasuje do wszystkich potraw oprócz tych o wyjątkowo słodkim smaku |
pietruszka | zupy, sałatki, mięsa, ryby - zwłaszcza tuńczyk, sosy, omlety |
rozmaryn | pieczona jagnięcia, wołowina, wieprzowina, drób, łosoś, pieczone ziemniaki, zielony groszek |
szafran | ryż, bułeczki, wywary z ryb, zupy z kurczaka, ciasta np: marchewkowe |
szałwia | wszystkie dania wieprzowe, nadzienia do dań z ryb i drobiu, ciemne sosy, francuskie dressingi, pomidory, groszek |
tymianek | świeże pomidory, zupy warzywne, krokiety, karczochy, grzyby, ziemniaki, sosy na bazie owoców morza, cebula |
imbir | dania z kuchni azjatyckiej, ciastka, puddingi, kompoty, pasztety, marynaty, grzane wino i piwo |
Zioła lecznicze
Wieki praktyk i badań dowiodły, że zioła zajmują również ważne miejsce w lecznictwie, a wiele leków obecnie opiera się na ich kojących i zdrowotnych właściwościach. Pomagają zachować odporność organizmu, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, zapobiegają atakom serca, obniżają poziom cholesterolu i są wspaniałym uzupełnieniem diety dla cukrzyków. Uwaga! bardzo istotna informacja, szczególnie dla pań walczących ze zbędnymi kilogramami - zioła i przyprawy mają właściwości odchudzające.
Zioła i przyprawy pomocne w odchudzaniu i polepszaniu pracy układu trawiennego
przyprawy/zioła | właściwości |
żeń-szeń | obniża poziom glukozy we krwi, redukuje nadwagę, poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego |
czosnek | obniża poziom złego cholesterolu |
koper włoski | zapobiega wzdęciom, oraz ma właściwości przeciwzapalne |
pieprz kajeński (cayenne) | ułatwia trawienie, zawiera witaminę C i związki karotenowe korzystnie wpływające na cerę (nie używać w nadmiarze gdyż może podrażnić jelita) |
rozmaryn | ułatwia trawienie |
aloes | ułatwia trawienie i ma właściwości łagodzące |
Jak widać bez przypraw i ziół – trudno się obyć, a prawdziwi kucharze nie wyobrażają sobie pracy w kuchni bez naturalnego smaku tego dobra natury. Poświęcono im też wiele badań i publikacji z różnych dziedzin wiedzy. Zachęcamy więc do jak najczęstszego wypróbowywania ich właściwości w swojej kuchni. Pamiętajmy jednak żeby zachować równowagę smaków.