Coś francuskiego

Coś francuskiego

David Gaboriaud

Wydawca: Wydawnictwo Pascal

Coś francuskiego

We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków – ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi.  Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi – z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. 
Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca opowieść o pasji i gotowaniu jako stylu życia.

Notka: 
Jak to się robi po francusku? Z miłością, z pasją i ze smakiem. 
Powolne degustowanie, niespieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi – z tej książki dowiesz się, jak jedzenie łączy ludzi. 
David Gabouriaud, pół-Francuz, pół-Polak, pokazuje to, co w kuchni francuskiej najlepsze – dzieli się przepisami na swoje ulubione dania z dzieciństwa i zdradza tajniki kunsztu francuskich kucharzy. Skosztuj wyśmienitych serów, słodkich tart, delikatnych pasztetów i wielu innych klasycznych pozycji jednej z najlepszych kuchni świata. 
Daj się uwieść rozkoszom podniebienia i przeżyj niejedno kulinarne uniesienie. 
Bo po francusku gotowanie to namiętność życia. 

Ze wstępu: 
„Jestem kucharzem francuskiego pochodzenia, ale w moim życiu obecne – i ważne – są też polskie akcenty. To połączenie jest podstawą mojego autorskiego pomysłu na kuchnię. Tworzę własne przepisy na smaczne i proste potrawy, odczarowuję dania, które pozornie wydają się dziwne lub skomplikowane. Napisałem tę książkę dla Polaków, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej o francuskiej sztuce kulinarnej. Chciałbym dzięki niej przełamać polskie stereotypy na temat Francuzów i francuskiej kuchni.” 
David Gabouriad

Książkę  polecają:

Bezpretensjonalna, piękna książka, która zachęca do gotowania już od pierwszej strony. Szczere, apetyczne dania, które przy odrobinie chęci udadzą się każdemu. W świecie niekończących się diet książka Davida jest jak powrót do korzeni, do domowej, pysznej kuchni. Miks francuskiej klasyki i słowiańskiej fantazji. Polecam.
Eliza Mórawska-Kmita
Whiteplate.com

To coś więcej niż książka kucharska. To opowieść o pasji, wspomnieniach i poszukiwaniu dobrego smaku. To też autorski zbiór prostych i szybkich przepisów, które odczarowują francuską kuchnię.
Grzegorz Łapanowski
Kucharz

Szczerze napisana książka o życiu, miłości do produktu i wspaniałej energii kulinarnej. Pozostało tylko dobrze ugotować i pięknie sfotografować. David pokazał, że sky is the limit. Brawo!
Tomasz Królikowski
Kucharz

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA