55.wołowina rendang
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.55)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indonezyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Do wołowiny1 cebula, grubo posiekana
1 łyżka posiekanego imbiru
1 łyżka posiekanego galangal (lub druga łyżka imbiru)
1 łyżka posiekanego czosnku
1 łodyga trawy cytrynowej, obrana z zewnętrznej twardej warstwy i grubo posiekana
2 łyżeczki kurkumy
6 suszonych papryczek chilli, namoczonych w wodzie i grubo posiekanych
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 laska cynamonu
6 strączków kardamonu
650 g wołowiny pokrojonej w dwucentymetrową kostkę
4 liście limonki kaffir
skórka z limonki
400 ml mleka kokosowego (z puszki)
1 łyżka pasty tamaryndowej lub sok z limonki
50 g suszonych wiórków kokosowych niesłodzonych
kilka gałązek kolendry do przybrania
Do aromatycznego ryżu
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 laska cynamonu
4 strączki kardamonu lekko rozgniecione
250 g ryżu basmati
600 ml wody
2 łyżki posiekanych liści kolendry
sól morska
Przygotowanie
Cebulę, imbir, galangal, czosnek, trawę cytrynową, kurkumę i chilli zmiksować na gładką pastę. W woku rozgrzać olej, smażyć pastę na silnym ogniu aż lekko ściemnieje i stanie się bardzo aromatyczna. Dodać kardamon i przełamaną na pół łaskę cynamonu, smażyć przez kolejną minutę, dodać mięso. Smażyć, mieszając, aż mięso dobrze się zrumieni. Wlać mleko kokosowe, dodać pastę tamaryndową i liście i skórkę otartą z limonki. Doprawić solą, dobrze wymieszać. Dusić na wolnym ogniu, często mieszając, przez ok. półtorej godziny. Mięso powinno być bardzo miękkie, a sos powinien niemal w całości odparować. Kiedy mięso się dusi, uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni. (Szybko się przypalają, więc trzeba uważać.) Powinny nabrać brązowego koloru. Zemleć wiórki na proszek lub utłuc je w moździerzu. Kiedy mięso jest gotowe, dodać wiórki i dobrze wymieszać. Ryż dobrze przepłukać na sicie, osączyć. Na głębokiej patelni z pokrywką lub w garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić przyprawy i smażyć przez minutę. Dodać ryż i smażyć, aż ziarna zaczną robić się lekko przezroczyste. Wlać wodę, dodać dużą szczyptę soli. Zagotować, a potem pozwolić, żeby ryż wolno się gotował, aż niemal cała woda wyparuje. Przykryć pokrywką, po minucie zgasić ogień i zostawić na kolejne pięć minut (nie zdejmować pokrywki). Trzymać w cieple, aż mięso będzie gotowe. Przed podaniem wymieszać ryż z kolendrą. Wyłożyć ryż na talerze, na nim położyć mięso, przybrać gałązkami kolendry. Podawać natychmiast.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Agata Jędraszczak
 Agata Jędraszczak 
                         
                         Si King
 Si King 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Donna Hay
 Donna Hay 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                         
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel