Zupa czekoladowa z karmelizowanymi bananami

Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 ml mleka
- 500 ml śmietany 30 %
- 200g czekolady gorzkiej 60%
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki miodu
- sok z limonki
- 2 banany
- 3 łyżki cukru muscovado
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki Metaxy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Do garnka wlej śmietanę i mleko. Dodaj kakao, miód i 2 tabliczki gorzkiej czekolady( min 60%). Gotuj na małym ogniu. Na rozgrzaną patelnię włóż masło. Obierz banana i pokrój go na 4 części. By nie stracił koloru możesz skropić go sokiem z cytryny. Do rozgrzanego masła wsyp cukier muscovado i odrobinę cynamonu. Gdy cukier się rozpuści wrzuć banany i lekko zamieszaj, Wlej metaxę i podpal sos. Smaż dopóki nie zgaśnie płomień. Do zupy dodaj sok z limonki. Do miski wlej zupę, dodaj banany i powstały sos.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W