Carpaccio z wołowiny
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 1 łyżka kaparów
- 1 żółtko
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- rukola
- sok z cytryny
- duża szczypta cukru
- 3-4 krople tabasco
- cienkie plastry parmezanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwicę ugniatamy i zawijamy w folię spożywczą, formując zgrabny rulon. Ściśle zawiniętą wkładamy do zamrażarki na ok. 30-40 minut.
Żółtko przekładamy do wysokiego dzbanka, dolewamy powoli oliwę energicznie ubijając blenderem lub mieszadłem. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Na koniec skrapiamy tabasco i delikatnie mieszamy.
Polędwicę rozwijamy z folii i kroimy w bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą krajalnicy lub ostrym nożem. Układamy plastry na talerzu, skrapiamy sosem, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami rukoli i kaparami.
Żółtko przekładamy do wysokiego dzbanka, dolewamy powoli oliwę energicznie ubijając blenderem lub mieszadłem. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Na koniec skrapiamy tabasco i delikatnie mieszamy.
Polędwicę rozwijamy z folii i kroimy w bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą krajalnicy lub ostrym nożem. Układamy plastry na talerzu, skrapiamy sosem, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami rukoli i kaparami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W