Pikantna zupa jesienno-zimowa z wołowiną

Pikantna zupa jesienno-zimowa z wołowiną
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania z wołowiny

Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1,5-2 l bulionu wołowego
  • 1 mały kawałek pora
  • 1 kora cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 papryczki chili (najlepiej tajskie, małe)
  • sól, pieprz
  • 3-4 suszone grzyby namoczone przez noc
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250-300 g polędwicy wołowej
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki sezamu
  • 100 g ugotowanego makaronu wstążki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego marchew i pietruszkę pokrojoną w ukośne plastry. Przesmażamy chwilę, dodajemy pokrojony kawałek pora.
Całość zalewamy bulionem wołowym, dorzucamy korę cynamonu, anyż oraz pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Dolewamy płyn spod grzybów, a grzyby kroimy w paski.
Doprawiamy całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem i sosem sojowym. Gotujemy ok. 25 minut do czasu, aż warzywa będą al dente.
Polędwicę kroimy w bardzo cienkie plasterki, dobrze jest ją lekko zmrozić przed krojeniem.
Do ciepłych miseczek (można je podgrzać w piekarniku) nakładamy porcję makaronu, nalewamy porządną porcję zupy, na wierzchu układamy plastry polędwicy i obsypujemy całość sezamem. Podajemy bardzo gorące.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA